Toygers са най-скъпите домашни котки

Toygers са най-скъпите домашни котки

1 6600

18a6a19aa8 Toygers са най скъпите домашни котки
Състоятелни британци лесно се разделят с 2 ­ 3 хиляди лири, за да станат притежатели на котки с изключително рядка тигрова окраска. Ивичестите котета, които много приличат на своите диви кръвожадни “роднини”, се отличават с твърде сговорчив характер. Във Великобритания ги наричат toygers ­ от сливането на английските думи “toy” ­ играчка и “tiger” ­ тигър.

“Хората харесват тойгърите, защото те много приличат на тигри и се отличават силно от останалите домашни котки. При това имат твърде спокоен характер, пък и ядат същото, с което се хранят обикновените писани”, споделя една от немногото засега щастливи стопани на тези удивителни животни Хейнър Джин-Луис, пише в. Монитор”.

Днес в Обединеното кралство има само три развъдника за “минитигри”, поради което тези котки са голяма рядкост. За разлика от обикновените си роднини, тойгърите не се боят от водата, но ­ както и техните популярни събратя, обожават чесането зад ухото.

bf2e4160f1 Toygers са най скъпите домашни котки

Умалените копия на тигри са се появили на бял свят благодарение на усилията на американката Джуди Санджен, която работи над получаването на новата порода 15 години.

Една от най-младите котешки породи се нарича савана. Селекцията є е започнала в САЩ в средата на 80-те години на миналия век. Рядко може да се види котка, която на деветмесечна възраст да е с размерите на куче, и казано с “кучешки термини”, в холката достига 35 см.

При това, когато писаната израсне почти два пъти, съседските йоркшири и пинчери ще изпаднат в ужас, ако живеят редом с леопард в миниатюра. Най-високо се ценят саваните от първо поколение, при които бащата е африкански див котарак сервал.

Смята се, че някога див африкански котарак завъртял роман с безпородна писана, появили се котета, а на хората им харесали метисите ­ смес от африкански хищник и домашна котка.

Задачата на селекционерите била да получат добродушна котка, съхранявайки нейния голям размер и характерна петниста окраска.

Най-трудно било да се подбере за дивия африкански кавалер, чието тяло достига до един метър на дължина, подходяща невеста със съответна големина и темперамент, защото сервалът е истински хищник.

В създаването на новата порода се включили бенгалски, ориенталски късокосмести, сиамски котки, а така също и безпородни писани.

Саваните от първо поколение имат 50 % “дива кръв”, при животните от второ поколение тя е само 25 %, нататък е още по-малко.

Освен това, природата е направила така, че котараците савани до четвърто поколение са безплодни, поради което котките от първите три поколения, се “женят” за котараци от други породи, най-често бенгалци.

Саваната се отличава с изключително царствен вид. Тя, както и много други хищници, позира великолепно и приема горделиви пози. Характерът є е добродушен, поне така твърдят щастливите собственици на такива екзотични котки.

Общо взето, саваната е котка като котка, с изключение на цената ­ в Европа и Америка коте от първо поколение струва 7 ­- 9 хиляди долара. Високата цена се дължи на това, че породата е нова, котетата по правило са много едри, съответно се раждат малко на брой ­ едва едно-две, и купуването им е сложно.

В случай на успешно развъждане, повечето развъдници си оставят животните от първо поколение, а желаещите се записват за години напред.

1 COMMENT

  1. az naskoro si kupih kotka Savana davam i da qde kote6ka hrana Scince Plan no neznam dali tova e nai dobriq izbor, pone taka mi kazaha vterinarite. Vaprosa mi e s kakva hrana da hranq kotkata si.

Leave a Reply