Oткриха мистериозни животни в морските дълбини на Антарктика

Oткриха мистериозни животни в морските дълбини на Антарктика

7da5b60781 Oткриха мистериозни животни в морските дълбини на Антарктика
Учени, които изследват ледените води на Антарктика, са заснели и уловили мистериозни морски животни – гигантски морски паяци, големи червеи и медуза с 6-метрови пипала, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Австралийски експерти, които участват в международна програма за преброяване на видовете в Антарктика, са открили екземпляри на дълбочина 2000 м под морската повърхност и уверяват, че много от тях досега не са били виждани.

Някои от животните в морските дълбини са с необичайно големи размери – феномен, наречен гигантизъм, който учените все още не са опознали напълно. Гигантизмът е често срещан във водите на Антарктика, заяви австралийският учен и ръководител на експедицията Мартин Ридъл.

“Попаднахме на големи червеи, гигантски ракообразни, морски паяци с размерите на подноси за банкети. Много животни живеят в тъмното и имат големи очи. Срещат се и странно изглеждащи риби. Някои от направените видео снимки наистина са впечатляващи – на определени места всеки сантиметър на морското дъно е покрит с форми на живот”, допълни Ридъл.

Екземплярите ще бъдат изпратени в университети и музеи в целия свят, за да бъдат идентифицирани, да се вземат тъканни проби и за ДНК изследвания.

“Не всички животни, на които попаднаха учените, ще могат да бъдат идентифицирани”, поясни изследователят Греъм Хоузи.

Австралийската експедиция ще позволи на учените да проследят как въздействието на климатичните промени върху водите в Антарктика, като например окисляването на океана, причинено от увеличените нива на атмосферния въглероден диоксид, ще затрудни растежа на морските организми. БТА

NO COMMENTS

Leave a Reply