Хранене -Мопс

Хранене -Мопс

mops 1.thumbnail Хранене  Мопс
Каква храна давате на мопса си? Знаете ли коя е най-подходяща за породата?

Някои ветеринарни лекари напълно отрича даването на консервирани и готови храни на кучето, защото те съдържат консерванти. Храните се правят от болни, умиращи или вече умрели болни животни, като в тях се смила и се смесва всичко(глава, крака, черва, кръв и т.н.) от мъртвото животно, и по този начин храните се наблъскват с всякакви хормони, анаболи и антибиотици, с които е третирано животното (кравата, прасето и т.н.), за да расте по-бързо, или за да го лекуват.
Преди години кучетата са живеели до дълбока старост, но след това се появява готовата “кучешка храна”. Годината, от която тя съществува е 1930-та и според него е било просто начин да се оползотворява ненужното, неподходящо за хора, върнато, заразено месо от фермите и съответно- сладък начин за печалба на хранителните корпорации, които създават т.нар. храна за домашни любимци. Неподходящата храна предизвиква много от заболяванията, от които от скоро страдат и млади животни , а преди са се разболявали само възрастни екземпляри. Препоръчително е на кучето да се дава само прясна храна. Прясно сготвено месо (варено/печено: свинско, пилешко, говеждо или телешко, без подправки и свежи зеленчуци). Храната на Роял Канин – Мини Джуниър(Royal Canin- Mini) излиза около 8-9 лв./кг., с нея можете да бъдете сигурни, че кучето Ви получава всички съставки, които са необходими за правилно му развитие.
Много хора правят грешката да хранят кучето си още от бебе с човешка храна. Да не говорим за подправките и влиянието им върху кучето- то не е човек. Ако все пак сте взели решение да му готвите, препоръчително е да го правите отделно от вашата храна, без подправки и олио. Броят на храненията и количеството давана храна зависи от възрастта и породата на кучето и е добре да се консултирате за дажбите с ветеринар. Така кучето Ви ще се чувства щастливо и здраво, и ще получава всичко нужно за правилното функциониране на организма му.
Внимавайте с храненето на кучетата!
Спазването на това правило е придружено с известни трудности. Нашите верни приятели притежават изключително обоняние и ще ни надушат дори ако решим тайно да хапнем нещо вкусничко на балкона. Те ще започнат да ни молят за вкусния залък с толкова предано- гладна физиономия, че няма начин да не ни приседне. Животните не могат да страдат от атеросклероза поради физиологичните си особености. При тях холестеринът не се трупа по стените на кръвоносните съдове. Но излишните килограми си остават проблем за сърцето им, затрудняват неговата дейност и скъсяват живота им. Особено силно страда черният им дроб, нарушава се мастната обмяна в тъканите и кожата. В резултат от всичко вие откривате, че кожата на вашия любимец е станала на петна (пак добре, ако не е с екзема), че козината е оредяла, а на места е окапала. И се втурвате при ветеринарния лекар. Всички ограничения и цялото разнообразие от храни трябва да определим още преди да ги купим, тоест като наблюдаваме реакцията на любимеца си спрямо даден продукт.
Дали то изяжда поднесеното му с апетит и в какво количество? Дали след това няма разстройство на храносмилателния тракт? Какво е настроението и общото му състояние?
Трябва да наблюдаваме четириногия си възпитаник, и със своето поведение, със здравословното си състояние той сам ще ни отговори на многото въпроси относно храненето. А познаването на ограниченията, които трябва да спазваме, ще ни помогне да изработим оптимално меню за животното. Неспазването на ограничения, от своя страна, може да доведе до проблеми с излишното тегло и до нарушения в черния му дроб. Към такива резултати обикновено води прехранването с храни, съдържащи предимно въглехидрати или мазнини, тоест макарони, хлебни изделия, парчета кашкавал или пакетчета краве масло. От всички изброени продукти можем да даваме на животното, но в много умерени количества. В никакъв случай не бива да ги превръщаме в основни храни за него. Единственият продукт с голямо съдържание на въглехидрати, който можем да смятаме за основен, са варивата, но те също трябва да бъдат смесвани с надробени зеленчуци, риба, месо.
Когато храним своето куче, не бива да забравяме още някои неща:
Добре е да предлагаме на своя любимец от всички зеленчуци, с които се храним самите ние. Едни то ще хареса, от други ще се откаже, но при всички случаи ще си набави необходимите му витамини.
Както и при хората, за кучетата “движението е живот”. При всички случаи е по-добре то да се храни пълноценно, но и достатъчно да се движи, вместо по цял ден да лежи в своя ъгъл и да се тъпче с диетична храна.

източник

2 COMMENTS

  1. zdravei te! imam mops – genski.sega e to4no na 3meseca.molia kagete mi kolko e normalnoto i teglo.dnes veterinara j pretegli -4kg. i kaza che e mnogo slaba.dade ni xapche za glisti,koeto da razdelim na 3.

Leave a Reply