4)Здрави зъби и венци на вашето куче!

4)Здрави зъби и венци на вашето куче!

ku4e s 4etka za zubi.thumbnail 4)Здрави зъби и венци на вашето куче!
Състоянието на зъбите и венците на кучетата , както и общата хигиена на устната им кухина, е често подценяван проблем от собствениците на домашни любимци. Те по-скоро се дразнят, например, от лошия дъх на кучето си. А при кучетата най-често причините са 2: несмляна храна с незадоволително качество (лоша смилаемост) или проблеми в устната кухина.
След всяко хранене киселинността в устата на вашите любимци се повишава, а по повърхността на зъбите полепва белезникав слой от органични вещества. При системно неотстраняване този слой се превръща в неминерализиран плътен налеп с жълт до жълто – кафяв цвят, наречен от стоматолозите зъбна плака. Тя съдържа органични вещества, епителни клетки от лигавицата на устната кухина и изобилства от микроорганизми.

Зъбната плака и зъбния камък са много подходяща среда развитие на микроорганизми, отпадните продукти от жизнената дейност на които допълнително увеличават киселинността в устната кухина.
Високата киселинност в устната кухина, наличието на микроорганизми и понижената резистентност на зъбния емайл водят до:
– разрушаване на зъбния емайл (кариес);
– развитие на възпалителни процеси на венците (
gingivit);
– възпаление на венците и свързващия апарат на зъба (periodontitis)
.
Зъбите се разрушават, разклащат и падат.
Всички тези процеси са съпътствани с болезненост, повишена слюнчена секреция и неприятна миризма от устата на вашия любимец, нарушено хранене и промян
a
в поведението. Инфекциите в устната кухина могат да навредят и на други органи на тялото като сърце, бял дроб, черен дроб, бъбреци, опорно-двигателна система.
Всичко това няма да се случи, ако системно полагате грижи за хигиената на устната кухина на вашето куче!
Отделете малко време и внимателно разгледайте зъбите на вашия любимец.
Ако досега не сте полагали грижи за зъбите и венците му, твърде е възможно да има лош дъх, зъбен камък или разрушени зъби поради което устата да е силно чуствителна и измиването на зъбите със специална паста за зъби за кучета може да бъде болезнено.
В този случай е препоръчително да се обърнете към ветеринарния ви лекар. Той ще
почисти и дезинфекцира устната кухина на кучето, ще изчисти зъбния камък (обикновено с ултразвук като при хората) и ще ви даде наставления за следващите ви действия.
Как да не се стига до такива случаи?
Днес все повече собственици на кучета и котки разбират ползата от ранното приучаване на любимците им към използването на четката и пастата за зъби. Разбира се, колкото по-рано започнете да учите животинката си да изтърпява това не чак толкова приятно занимание, толкова по-добре. Но и на по-късен етап не е невъзможно да приучите кучето си към тази процедура (за котката имаме извесни съмнения – б.р.). Ветеринарните производители на пасти за зъби се стараят те да бъдат с апетитен за домашните ни любимци аромат и вкус.
Ние имахме възможност със съдействието на един от партньорите ни да даваме 2 пъти като награди по ДАРИК радио такива вносни четки и пасти за зъби – вижте в секция “Новини” в статията dogbg.net в предаването “Внимание: животни!”. Пастите и четките за зъби се радваха на голям интерес от страна на собствениците на кучета и котки, а самите пасти упоително миришеха на изискани рибни деликатеси:)
За нас е приятно да разберем, че вече има и български ветеринарен производител,
който предлага пасти за зъби и тоалетна вода за поддържане на устната хигиена на любимите ни кучета! Това е фирмата “Примавет-София” ООД – новият партньор на нашия проект.
Всичко
за серията пасти за зъби и тоалетна вода за кучета ще научите в същата секция “Ветеринар” от материала: “ПримаВЕТ” представя VETIDENT – за здравите зъби и венци на кучето ви!”
Ето и няколко съвета как да улесните запознанството на домашния ви любимец с пастата и четката за зъби:
1.
Дайте му възможност да опознае пастата за зъби и четката, като му разрешите да ги огледа, подуши и близне. Добре е любимецът ви да опита пастата за зъби като му я дадете направо от опаковката.
2. Когато кучето ви е свикнало с вкуса на пастата, може да преминете към измиване. Измиването е било успешно – похвалете и наградете вашия любимец с лакомство или друго поощрение!
3.
Важно е кучето ви да има достъп до прясна вода, в случай, че пожелае да пие. Не се притеснявайте, че ще погълне част от пастата за зъби.
4. След като сте приключили с измиването, приложете няколко капки тоалетна вода уста върху устната лигавицапо този начин ще направите ефекта от пастата по-дълготраен.
Поддържайте системно създадените добри навици!

източник

2 COMMENTS

  1. az miq zubite na ku4enceto mi koeto e na 2 meseca s 4etka za zubi za malki deca i detska pasta na ASTERA (bez zaxar)i sam mn dovolna daje v4e samo idva pri mene i si nosi 4etkata za da mu gi miq

  2. Hello, your blog is great. The articles are really interesting, but sorry i don’t like your wordpress theme, maybe you find better wp designs when you search on yahoo for “wordpress themes base”.

Leave a Reply