Чихуахуа

Чихуахуа

0 5159

Чухуахуа произхожда от Мексико щата Чихуахуа и е известна като порода още от 1850 година. Това е най-дребната порода кучата. Въпреки своя дребен ръст, те са изключително смели животни, готови да се хвърлят в битка и с по големи кучета от тях. Любящи и привързващи се към стопаните си, това малко бижу ще иска да му отделяте внимание, да се занимавате с него и да е постоянно с вас. Имайте предвид, че също така и са склонни към ревност, ако не им обръщате достатъчно внимание, заради друг човек или куче. Тези кучета имат кралска осанка и както вече разбрахте и характер, затова е важно от малки да ги възпитавате да не се държат своеволно. Интелигентни кучета, които обожават да учат нови трикове и номера.

Чихуахуа има дълга продължителност на живота между 14-18 години. Имат добро здравословно състояние, като са предразположени към епилепсия, ревматизъм, фрактури, изкривяване на захапката и натрупване на зъбен камък. Трябва да внимавате да не изпускате вашето куче от високо и редовно да му миете зъбите с кучешка паста и четка за зъби.
Чухуахуа с дълга козина се нуждаят от редовно разресване на козината. Другото характерно при тях е че смяната на козината е предимно сезонна. При късо-косместите не е нужно редовно разресване и при тях козината се сменя постепенно целогодишно.

Характерно тегло за тази порода е 1.5- 3 килограма, нямат определена височина като стандарт. Главата им е във формата на ябълка, муцунката е къса и в профил изглежда права. Тялото е малко по дълго от крайниците.

Ако можем да обобщим Чихуахуа са с кралска осанка, изключително интелигентни и смели, спокойни и верни другари.
Стандарт за породата

 • Глава: Добре закръглен череп, със или без издадена кост.
 • Очи: Отворени, но не изпъкнали, с дръзко и весело изражение, в блестящо тъмен цвят или
  рубинен. Стандартът разрешавапо-светли очи за светло оцветените кучета.
 • Уши: Големи, винаги изправени, носи ги почти щръкнали, когато е със заострено внимание,
  но когато почива обикновено те се пречупени на страни под ъгъл от 45 градуса, като по този
  начин изглеждат доста раздалечени едно от друго.
 • Муцуна: Сравнително къса, леко заострена. Бузите и челюстите са сухи и крехки.
 • Носна гъба: При светлите екземпляри е светло оцветена, при тъмните е черна. При сините и шоколадовите -също съответства на цвета на космената покривка. Розов нос е позволен при съвсем светло-бежовите екземпляри.
 • Захапката е ножица или клеща. Отклоненията се считат за сериозен недостатък. Дисквалифициращ порок са пречупени или купирани уши.
 • Гърб: Леко извит, плавно спускайки се към раменете.
 • Врат: Слабо извит, грациозно спускащ се към сухите рамене.
 • Горната (топ-линията):  e хоризонтална.
 • Ребра: Извити, но не бъчвообразни.
 • Опашка: Сравнително дълга носи я извита като сърп нагоре или настрани или леко извита над гърба, като върхът й го докосва. Никога не я носи подвита между краката. Купираната опашка е дисквалифициращ порок.
 • Космена покривка:  гладкокосмест и дългокосмест. При първият косъмът трябва да е с мека текстура и блестящ. По-твърда козина с подкосъм е допустима. Добре приляга към тялото като се предпочита по врата да се оформят вълни, но не и по главата или по ушите. По опашката е за предпочитане да е вълниста. При дългокосместия вариант косъмът също трябва да е с мека текстура, прав или леко вълнист, за предпочитане с подкосъм. По ушите има повече, а най-много по опашката, която е богато окосмена и пухкава.
 • Оцветяване: Всички цветове, плътно, с пръски или петна.

Чихуахуа трябва да се движи бързо, с твърда и жизнена стъпка, с добро разтягане на предните крайници. Отзад ставите остават паралелни. Крайниците, предни и задни, имат тенденция леко да конвергират към централната линия, като със увеличаване на скоростта тази тенденция нараства. Погледнато отстрани движението изглежда уверено и твърдо в задната част и много разтегнато в предната, с глава носена високо. Топ-линията би трябвало да остане твърда и гърбът прав докато кучето се движи.

NO COMMENTS

Leave a Reply