Чихуахуа – темперамент и отглеждане

Чихуахуа – темперамент и отглеждане

По природа този малък приятел е много лоялен и безрезервно се привързва към стопанина си

Прекрасно куче компаньон. Изключително живо,  с горд и приключенски дух, то е способно да влезе под кожата и на най-равнодушния човек. Смело, пъргаво, забавно, кученцето Чухуахуа притежава силна воля и без подходяща дресировка е възможно да прояви своенравност. По природа този малък приятел е много лоялен и безрезервно се привързва към стопанина си. Често ще иска да ви ближе по носа в знак на любов.

Наред с радостта и веселието покрай малкото кученце, ще трябва да го социализирате добре. Някои представители на породата могат да се окажат по-опърничави и трудни на възпитание, но с повече постоянство и търпение от ваша страна, ще обучите кученцето си както трябва. То е интелигентно, бързо се учи, реагира адекватно на команди. Бъдете грижовни и нежни към него, но не го оставяйте да прави каквото си поиска – проявете твърдост и непреклонност, когато се налага.

Малките размери на Чихуахуа и миловидния му външен вид са способни да разнежат всеки любител на животните, да. Това често е причина много хора да оставят четириногия си приятел да доминира. Ако това се случи, Чихуахуа ще започне да ревнува, да проявява агресия към други кучета, включително и към хора. Ще гледа подозрително на заобикалящата го среда и ще приема единствено стопанина си. Например, ако край вас има непознати хора, малкият Чихуахуа ще ви следва на всяка стъпка и ще се стреми да бъде възможно най-близо до вас. Представител на породата, който се опитва да доминира, може да се държи сопнато и към децата. Развъдчиците предупреждават, че ако в семейството ви има деца, не е желателно да си вземате точно Чихуахуа. Но не защото кученцето не е добро за тях. Не! Причината е, че повечето хора се отнасят към този малък приятел по-различно, отколкото биха го правили към голямо куче, което от своя страна е неблагонадеждно спрямо Чихуахуа. Заради размера на Чихуахуа, хората са склонни да “изнежват” кученцето, да го наричат “бебче” (независимо от възрастта), да му прощават непослушното поведение, което не биха приели при едно по-голямо куче и т.н.

Някои смятат, че малките кучета се разхождат по-малко в сравнение с тези от по-едрите породи. Въпреки това нека не забравяме, че ежедневните разходки са не просто раздвижване и интересно преживяване за вашия любимец. Те осигуряват чудесна умствена стимулация и провокират вродения кучешки инстинкт за миграция. Именно затова, малките породи като Чихуахуа са склонни да станат сприхави, своенравни, предпазливи, което ги кара да имат едно на ум за децата и чуждите хора. Въпреки това, ако успеете още от ранна възраст да социализирате малкия си Чихуахуа, той ще израсне с по-голямо любопитство, доверие и предразположеност към всеки, по-различен от вас.

Снимка: от тук

SIMILAR ARTICLES

0 787

0 5111

NO COMMENTS

Leave a Reply