Характерни особености на красивата персийска котка

Характерни особености на красивата персийска котка

0 5156

Нейният поглед е величествен, напомнящ за богатство и разкош

От всички породи на света, никоя друга котка не притежава толкова запомнящи се отличителни черти както персийката. Нейният поглед е направо величествен, напомнящ за богатство и разкош. Този вид четириноги са много повече от един пленителен външен вид. В известен зоопортал разказват, че спокойният им и любящ темперамент създава много радост за стопаните, а котките са изключително лоялни другари.

История
Първоначално се е смятало, че невероятната персийска котка произхожда от Иран, където е съществувала някога Персия. Въпреки, че вероятно това може да е вярно, породата е загубила генетичния си подпис. Това, което виждаме днес в по-голямата си част е създадено във Великобритания. И така след края на Втората световна война Американски животновъди обърнали по-специално внимание на породата и започнали да я развъждат. Днес пухкавата персийска котка е сред най-популярните мъркащи животни в САЩ.

Характеристика
Персийките се отличават от останалите породи котки с изключително дебелата си козина, големи очи, широка глава и по-къса муцуна. В САЩ през 1950 г. започват да развъждат сладурите с плоска муцуна, но това е предизвикало поява на здравословни проблеми. Докато този външен вид на красивата персийска котка все още е много популярен, проблемите със здравословния статус на животното, свързани с него накарали много животновъди в средата на 90-те години да се откажат от подобни селективни практики. Външността на една персийката се характеризира с по-издължена муцуна от това, което виждаме днес, споделят специалисти от популярен зоо портал. Това кара все повече животновъди да се стремят към по-традиционната версия на породата.

Темперамент
Притежава невероятно достойнство, спокойна и благородна – това е усещането за една персийска котка. Може да си стои тихичко и кротко в жилището, поради което е чудесен домашен любимец за отглеждане в апартамент. Всъщност, може да живее във всякаква среда, стига да е обградена с достатъчно внимание. Разбира се много добре с други животни, но въпреки това се нуждае от компанията и ласките на стопанина си и няма да й хареса, ако бъде оставена сама за по-дълго време.

Козметика
Експерти от български портал за животни напомнят, че повечето котки могат да се самопочистват, но прекалено гъстата козина на чаровната персийска котка й пречи да го направи. Редовното къпане и миене на козината е необходимо, за да се предпази от похабяване. Освен това, нейните големи и дълбоки очи са предразположени към по-често сълзене, което е причина за поява на гурли и корички. Необходимо е те да бъдат премахвани, за да не потъмнее козината край очите.

Вариации на породата
Красивата персийска котка има толкова богата и дългогодишна история, популярна е от много дълго време и има различни вариации на породата, от които произлизат други известни породи. Например, хималайската котка е създадена в резултат на кръстосване на сиамка с персийка. Във всеки голям зоопортал можем да видим снимки на екзотичната версия на персийката с къса козина, получена като кръстоска между персийка и американска късокосместа котка.

Грижа за здравето
Отличителните черти на муцуната на това сладко мъркащо животно са причина за затруднено дишане и зрителни проблеми. Прекомерното сълзене и нараняването на роговицата са причинени от триенето на миглите в очите. Според данни от български портал за животни родилните проблеми на иначе красивата персийска котка са по-големи в сравнение тези на други мъркащи четириноги. Още характерни заболявания са хипертрофична кардиомиопатия, бъбречни проблеми и прогресивна атрофия на ретината.
Ако и вие обожавате тази пухкава порода котки, заповядайте на http://zoovidove.baubau.bg/персийска-котка/интересни-факти-персийска-котка.html , за да научите още интересни факти за нея.

NO COMMENTS

Leave a Reply