Съвети за начинаещи акваристи

Съвети за начинаещи акваристи

Рибите са прекрасни домашни любимци, които се отглеждат лесно и не изискват много грижи. Преди да си изберете рибки, запознайте се с техните специфичности и чак тогава купувайте аквариум, пречиствател на въздух и т.н. Всеки един отделен вид риби се нуждае от различни условия.
Ако сте начинаещи ви препоръчваме да се спрете на лесни за отглеждане риби, които са издържливи и не се нуждаят от специални условия на живот и хранене. Такива са молиенизиите, хелерите, гупите и кардиналите.

Как да си изберем и закупим здрава рибка?
След като сме се спрели на даден вид риби и сме подготвили всичко необходимо, идва ред на самото закупуване на рибите. Когато влезнете в магазина, първо огледайте аквариумите и рибите в тях, ако има мъртва риба или такива които ви се струват болни най – добре си тръгнете и пробвайте в друг магазин.
След като сте си харесали рибка е важно да я огледате добре. Обърнете внимание как плува и се държи в аквариума, тя трябва да бъде жизнена и активна. Очите и трябва да бъдат ясни, ако са замъглени или е болна, или е сляпа. Плавниците на рибката трябва да са разперени, вдигнати и без наранявания. В противен случай тя е стресирана или болна и определено няма да ви радва достатъчно. След като сте намерили идеалната рибка, се уверете, че продавача ви дава именно нея.

Транспортиране и нанасяне в новият дом на рибката
Като всички животни и рибите преживяват стрес при смяна на средата. При пренасянето от магазина до домът ви е желателно рибката да е в не прозрачен плик и да внимавате да няма силни шумове и рязка смяна температурата.
Когато нанасяме рибата в аквариума, първо е нужно да поставим плика в аквариума с водата за 5-10 минути, за да могат двете температури да се изравнят. След това извадете плика от аквариума и извадете от него рибата и я пуснете в аквариума. В никакъв случай не изсипвайте плика с водата във вашият аквариум.

Поддръжка на аквариума и новият ни любимец

За да имаме здрави риби е важно да се грижим за тях и да поддържаме аквариума.
Ежедневните ни задачи са: Хранене на рибите с толкова храна, колкото биха могли да изядат за 3- минути. Почистване и отстраняване на остатъци от храна и мъртви листа от растенията. Проверка на изправността на техническите компоненти( филтър, нагревател, осветление, помпа и други). Следете температурата на водата, да не е над или под нормалните изисквания за рибите.
Седмичните ни задачи: Да следим дали е замърсена водата и ако е да сменим част от нея. Следене на растенията, премахване на мъртвите и подрязване ако е необходимо.
Задачите ни през две-три седмици: Сменяне на водата в аквариума, като се сменя 20-30% от нея. Проверяване стойности на амоняк и нитрати във водата. Почистване на вътрешността на аквариума по стъклата. В никакъв случай не отстранявайте цялата вода! Почистване на филтъра.
Ако спазите всичките съвети, ще имате здрави и жизнени рибки. Разбира се изникват и непредвидени ситуации, но при кой ли не изникват.

SIMILAR ARTICLES

0 1859

NO COMMENTS

Leave a Reply