Снежен леопард – повелителят на високите скалисти планини

Снежен леопард – повелителят на високите скалисти планини

Наричан е още ирбис или снежен барс

Снежния леопард принадлежи към семейство Котки. Известен е със своята красива, гъста козина. Има бяла, жълтеникава или светлосива космена покривка прошарена с интересни тъмни ивици. Освен красив, този външен вид чудесно прикрива леопарда от плячката му, докато той дебне. Гъстата му козина го прави издръжлив и адаптивен на ниски температури и по-сухи местообитания. Може да убива плячка, която е с тегло 3 пъти повече от собственото му. Една овца би заситила снежния леопард за около седмица.

zoo sviat snejen leopard 1 Снежен леопард – повелителят на високите скалисти планини

Знаете ли че?
Снежните леопарди имат големи лапи, които са като снегоходки и предпазват дивото животно от потъване в снега. Целите лапи са покрити със също толкова гъста козина, както тялото и ги предпазва от измръзване.

zoo sviat snejen leopard 2 Снежен леопард – повелителят на високите скалисти планини

Обитание
Снежните леопарди обитават високите скалисти планини в централната част на Азия. Могат да бъдат срещнати както в Афганистан, така и в Казахстан, и Русия. По данни на едно проучване от 3500 до 7000 са снежните леопарди, живеещи в дивата природа, а 600-700 живеят в зоологически градини. Точният брой на онези, които са на свобода не може да бъде определен.

zoo sviat snejen leopard 9 Снежен леопард – повелителят на високите скалисти планини

Поведение
Снежните леопарди предпочитат да живеят в стръмните скалисти райони, възвишения и клисури. Тези местообитания им осигуряват идеалния камуфлаж, за да могат да устроят подходяща засада на плячката си. Те дебнат бъдещата си жертва известно време и обикновено нападат от разстояние между 20 и 50 метра. Дългите им и силни задни крайници помагат на снежните леопарди да правят отскоци от по над 9 метра, което е 6 пъти по дължината на тялото им.

Интересно! Опашката на снежния леопард е между 80 и 105 см. – почти колкото е дълго цялото му тяло.

zoo sviat snejen leopard 7 Снежен леопард – повелителят на високите скалисти планини

Знаете ли, че?
Снежните леопарди имат светло сини или сиви очи, което е необичайно за големите котки – техните очи обикновено са жълти или със златист цвят.

Снежните леопарди са най-активни при изгрев и залез, но рядко могат да бъдат видени среди дивата природа. За разлика от други големи котки, те не реват. По природа са самотни и се чифтосват единствено в размножителния сезон.

zoo sviat snejen leopard 6 Снежен леопард – повелителят на високите скалисти планини

Размножаване
Период:
между януари и средата на март
Брой новородени: около 2-3 малки.
Женските раждат в скалистите планини. Малките зверчета се появяват на бял свят слепи и проглеждат едва на деветия ден. След като навършат 3 месеца, те стават напълно активни и започват да следват майката, когато тя излиза на лов и остават край нея през първата си зима. След това стават напълно независими.

zoo sviat snejen leopard 11 Снежен леопард – повелителят на високите скалисти планини

И като финал, още няколко уникални кадъра…

zoo sviat snejen leopard 10 Снежен леопард – повелителят на високите скалисти планини zoo sviat snejen leopard 8 Снежен леопард – повелителят на високите скалисти планини

Благодарим, че споделяте чрез бутоните по-долу!

NO COMMENTS

Leave a Reply