Решили сме да си вземем котка – Kакво е нужно да знаем?

Решили сме да си вземем котка – Kакво е нужно да знаем?

0 3090

Ако сте решили да си вземете нов домашен любимец и сте се спрели Котка, то преди това е добре да се запознаете с основните потребности и грижи за Котките. Ние ще ви дадем основните насоки, но е добре и да се допитате до ваши познати или близки които вече отглеждат коте.

Може би най-важното е да съобразите темперамента на дадената порода с този на вас и вашето семейство. Да помислите за претенциозността на породата на която сте се спрели и дали можете да отделяте това време. Всяко едно животно е индивидуално, както и ние хората сме такива и двама еднакви човека няма. За това преди да сте сигурни да се сдобиете с още един член във вашето семейство, помислете и се информирайте.
С дълъг или къс косъм да е котката?
Ако предпочитате коте с дълъг косъм, трябва да знаете, че те изискват повече грижи и е нужно да вчесвате вашето коте ежедневно. А ако е късо-косместо коте е нужно да го пазите от настинка.
След като сте избрали породата, идва ред и от къде да си закупим коте. Може да вземем от развъдник или от обява. На който и вариант да се спрете, не бързайте! Разучете за развъдника или човекът който продава котето. Ако е възможно договорете се да бъде прегледано при ветеринар . Много е важно какви грижи са се полагали за котето в първите му месеци, от това зависи и здравето му занапред.
Как изглежда едно здраво коте?
Козината трябва да е загладена и блести, да не е  разрошена.  Очите да са чисти и да не текат от тях никакви секрети.
Подготвяне на домът ни!
Време е да подготвите и домът за бъдещия си нов член. Може да започнете с мястото за вашето коте, имайте в предвид, че те обичат топли места. Определете къде ще стои тоалетната, купичките за вода и храна, играчки и чесалки. Преди да е дошло котето у вас е нужно да купите всичките тези неща, като добавим и храна.
Мой личен съвет е да купувате по скъпа храна, но да знаете че храните с нещо качествено котето и ще е здраво. Евтината храна, може да ви излезе доста скъпа! Тоалетната трябва да е отделно от храната и водата.
Храната и водата е нужно да са на лесно достъпни места
Играчките също е нужно да ги подберете добре, при евтините играчки има много голяма вероятност котето ви да погълне някоя част от нея.
Превозване и настаняване
След като сме се подготвили за пристигането на котето, идва ред и на самото взимане и пренасяне. Хубаво е да не държите в ръце котката, а да е с преносима клетка. Желателно е и превоза да е с кола, за да не стресираме допълнително животното.
Първото нещо което трябва да покажете на вашето коте, след влизането в домът ви е тоалетната и купичките с храна и вода. След това пуснете котето, то ще е много стресирано и уплашено. Това е нещо нормално и отнема 3-4 дни за да се приспособи котката в новият и дом. Може да и помогнете с приспособяването, като си играете с нея и и говорите мило, без да правите резки движения и да повишавате тон.
Желая ви щастлив и прекрасен живот с вашият нов домашен любимец

NO COMMENTS

Leave a Reply