Отглеждане на рибки Бета

Отглеждане на рибки Бета

Тези красиви рибки произхождат от Тайланд. В природата те живеят в богати на растителност реки, ручеи и блата. Цветните им окраски са придобити по селективен път, дивите Бети са сиви на цвят. Има няколко вида бети – Бета унимакулата, Ивичеста Бета, Бета спленденс, Смарагдова Бета, Бета пикта и Черна Бета.

Какво е нужно да знаете за отглеждането на рибки Бета.
Обема на аквариума трябва да бъде поне 40 литра. Водата с : температура 24 °С – 30 °С, pH 6 – 7.8 и твърдост 2° – 15°. Жеателно е в аквариума да има богата растителност. Бетите могат да съжителстват с мирни видове риби и не бива да се поставят две мъжки Бети заедно, тъй като те ще се бият до смърт. Не трябва и да се слагат заедно мъжка Бета боец с женска боец. Добре е и да се внимава да няма други рибки с воални перки, понеже мъжката може да ги обърка за друга мъжка Бета.
Храни с които може да ги храните са: хирономус, морски скариди, високо протеинови люспи и гранули, крил, тубифекс, замразени храни.

Външен вид
Бетите имат изтеглено и стройно тяло, на дължина достигат до 6 см. Покрити са с люспи, които се припокриват една друга, състоят се от тънки плаки и прозрачни плаки, които защитават телата им от нараняване и нахлуване на паразити и инфекции. Имат една опашна перка, две коремни, една анална перка и две гръдни. Устата им е обърната нагоре.

Размножаване на Бета
Размножаването на бетите може да се извърши както в общ, така и в отделен , предназначен за развъждане, аквариум.
Мъжкият изгражда гнездо от пяна на повърхността на водата, което слъжи за прикрепяне на изхвърления хайвер. След като женската изхвърли хайвера, мъжкият го опложда като повдига зрънцата с помощта на устата и ги залепва към гнездото. След като женската изхвърли хайвера е желателно да се махне от аквариума, а мъжкият се грижи за гнездото. Новородените висят надолу от гнездото. По късно те се отделят и плуват свободно като се захранват с инфузории, новоизлюпена артемия а по късно със циклопс или храни на прах за бебета рибки. След като малките Бети започнат да плуват е нужно да се отдели и мъжкият.

SIMILAR ARTICLES

0 1851

NO COMMENTS

Leave a Reply