Мейн кун

Мейн кун

Мейн кун е най-голямата порода домашни котки. Тази достолепни котки достигат до 15-20 кг при мъжките представители, а женските 8-10 кг. Произхода им е древен, обвит в мистерии и изпълнен с легенди. Смята се че породата е произлезнала преди повече от 150 години в Северна Америка в щата Мейн, от където идва и името им.

Една от легендите е за любовта между полудива домашна котка и енот ( по късно се доказва, че биологично е невъзможна, легендата). Според друга история, пък е полудива котка и рис. А според трета легенда е че породата води началото си от кръстоската на шест от любимите дълго-космести котки на кралица Мария-Антоанета, които тя изпратила в Уискасет Мейн, заедно с част от най-ценното си имущество в опит да избяга в Америка по време на Френската революция. Някои фелинолози считат, че произходът на мейн Кун е резултат от кръстоска на късо-косместите домашни котки, развъждани от пилигримите, и ангорските котки, доведени от моряците от Нова Англия или пък от норвежките горски котки, донесени на Американския континент от викингите.
Породата и външният и вид е останала почти непроменена от нейното създаване. Мейн Кун е удивителна котка, всяваща респект с едрият си ръст. По характер те са нежни, добродушни и дружелюбни. Адаптират се с изключителна лекота в нова среда. Като цяло са високо интелигентни, обожават вниманието и силно се привързват към стопаните си. Интересно е че вместо стандартното „Мяу“, като повечето котки, те издават звук, който е труден за описване, но е характерен и запомнящ се.

%name Мейн кунПродължителността на живота им е между 10-18 години. За да достигнат достигнат до оптималния си размер отнема 3-4 години. Козината им не изисква особени грижи, достатъчно е да се решат един път ж седмицата. Те са неуморими ловци, перфектни в преследването на мишки. Както и всички едри животни, мейн Кун трябва да има свободно пространство за движение. Харесва му да наблюдава стопаните си отвисоко. Понякога може да ви се струва, че вашият мейн Кун знае за вас повече, отколкото вие за себе си.

Физически характеристики на Мейн кун

Нейни отличителни черти са формата на главата, тялото и тип козина.
Главата е леко издължена по-скоро дълга, отколкото широка, с леко извит профил и високи скули.
Очите й са големи, изразителни, широко и леко косо поставени.
Ушите й са големи и широки в основата, високо поставени и добре окосмени отвътре. Имат характерните и за норвежката горска котка, и за риса пискюлчета козина на връхчето на ухото.
Тялото на мейн Кун е дълго, пропорционално, добре балансирано, правоъгълно, с широк гръден кош.
Лапите й са здрави, широко поставени, средна дължина, пропорционални спрямо тялото. Възглавничките им са големи, кръгли, със снопчета козина между пръстите.
А разкошната опашка, по-широка в основата, трябва да е с дължина точно колкото тази на тялото на котката.
Козината на мейн Кун е копринено мека, гъста и пухкава, по-къса на раменете и по-дълга на корема и задните крайници. Желателно е да има „жабо”. Признати са всички възможни цветове и типове рисунък с изключение на „колор пойнт” – оцветяването, характерно за сиамската котка.

Мейн кун притежава дива красота, ръст всяващ респект, благородство, добродушен характер и интелигентност.

SIMILAR ARTICLES

0 4161

0 3056

NO COMMENTS

Leave a Reply