Кои аромати са непоносими за котките и какво могат да им причинят?

Кои аромати са непоносими за котките и какво могат да им причинят?

1 19548

Ароматните свещи и освежители за въздух са прекрасни за хората, но котките ще направят всичко възможно, за да ги избегнат

Котките разпознават своята територия, храна и приятели чрез мириса им. Съществуват някои специфични аромати, които за тях са силно отблъскващи, а за нас хората са нормални и съвсем поносими. В следващите редове специалистите от български портал за животни споделят ароматите, които котките старателно избягват.

Повечето мяукащи домашни любимци не понасят мириса на: цитрусовите плодове, лавандула, здравец, мащерка, розмарин и чесън. В някои от случаите, когато се погълнат, те биха могли да доведат до стомашни неразположения. Миризмата на нафталин и евентуалното му поглъщане е особено опасно, чести са случаите и на токсични натравяния. Друг популярен репелент за отблъскване на котки е лютият червен пипер. Ако животното го докосне с лапи и след това започне да мие лицето и очите си, възниква опасност от раздразнение.

Ароматните свещи и освежители за въздух са прекрасни за хората, но котките ще направят всичко възможно, за да ги избегнат, казват още експертите от българския зоо портал. Именно аромати от тези продукти могат да предизвикат астматични пристъпи и дори гърчове. Понякога етеричните масла могат да бъдат причина за възпаление на устата, гърлото и стомашно – чревния тракт, ако се погълнат. Ако смятате, че вашата котка е погълнала или вдишала токсично вещество, свържете се с ветеринарен лекар или с най-близката светеринарна клиника.

Ароматите могат да бъдат използвани като предпазни мерки срещу котки. Можете да поставите здравец или лавандула, като рамка за цветните лехи, така ще избегнете потъпкването им от мъркащия любимец. Цитрусови и бананови кори поставите до местата с храна в кухнята, за да държите вашето коте далеч, съветват специалистите от зоопортала.
Ето кои растения не бива да отглеждате у дома, ако имате котка:

• Азалии – те са умерено токсични и затова е желателно да бъдат избягвани;
• Хризантеми – при допир на листата и стеблото на растението се причинява дерматит;
• Невен – може да причини стомашни болки и диария, затова от портал за животни съветват той да не се отглежда у дома;
• Лилии – колкото и красиви да са тези цветя, поглъщането на техните листа води до сърдечна недостатъчност и дори смърт;
• Хортензия – причинява обострени коремни болки и силен дискомфорт.

Ако искате да доставите истинско удоволствие на вашият любимец, можете да създадете специална градинка за него. В малко слънчево пространство на балкона или двора посадете коча билка, това растение е обожавано от котките. Там вашето коте ще се чувства добре дошло и с радост ще прекарва времето си там. Още интересни и много любопитни факти за котките можете да научите тук:
http://zoovidove.baubau.bg/котка-домашна-котка

1 COMMENT

  1. Здравейте!
    Много ми се искаше да получа по-добра информация за това как да изгоня уличния котарак, който се катери по терасата и ми рови и яде цветята и храстчетата, но…уви. Пишете за здравец и лавандула.Ами аз имам 4 големи саксии със здравец и една с лавандула, а той си се разхожда между тях съвсем спокойно, даже ми е изровил единия здравец. Значи това не действа. Трябва да пробвам с лютия червен пипер…

Leave a Reply