Кога кучето е радостно

Кога кучето е радостно

0 1598

По време на експеримент учени изпозлвали куче-робот, изработено от телена рамка, покрита с черна изкуствена козина

Щом е радостно и върти опашка, кучето се радва, че ви вижда, съобщи в. “Дейли мейл”. Чрез робот учени  са установили, че начинът по който кучето върти опашка е по-сложен, отколкото се смяташе досега. Открили още,  че ако върти опашката си наляво, кучето е настроено по-приятелски.

Специалисти твърдят, че когато истински кучета доближат роботизиран черен лабрадор в естествени размери с механична опашка, са по-малко обезпокоени в случай, че кучето робот върти опашката си наляво. Ако то върти опашката си надясно, по-малко кучета го доближават, без да изпитват недоверие.

В рамките на експеримента е използвано куче-робот, изработено от телена рамка, покрита с черна изкуствена козина. Опашката му се задвижва с помощта на малък двигател. Над 500 кучета били заснети, докато доближавали кучето робот в обществен парк. Учените наблюдавали по-специално дали кучетата се колебаят или не, докато се движат към робота, като спирането за малко може да е знак за липса на доверие, съмнение или страх.

В първата част от експериментите 56 на сто животните доближили кучето робот без никакви колебания, когато то въртяло опашката си наляво. Едва 21 на сто от животните обаче имали същия подход, когато то въртяло опашката си надясно.

Когато учените изключили случаите, при които собствениците на животните присъствали на експериментите и е възможно да са повлияли върху поведението на домашните си любимци, се получили сходни резултати – 41 на сто от животните доближили кучето робот, когато то въртяло опашката си наляво, но едва 28 на сто го направили, когато то въртяло опашката си надясно.

Изследователи от университета на Виктория в Канада не са установили с точност дали поведението на кучетата се дължи на придобит опит или на наследствено предразположение. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Laterality.

SIMILAR ARTICLES

0 821

0 5125

NO COMMENTS

Leave a Reply