Историята на Типи – малката принцеса на дива Африка

Историята на Типи – малката принцеса на дива Африка

* Типи Бенджамин Оканти Дегре, която е отраснала заедно с дивите животни в Африка сега живее във Франция * Сприятелила се е със слон, който нарича свой брат и с леопард * Типи е родена в Намибия, но е пътувала много с родителите си, които са фотографи

 

Докосващи снимки от реалния живот в стил Моугли. Момиче, което е прекарало първите 10 години от живота си, растейки сред африканските храсталаци. Вълшебните кадри са запечатали живота на Типи, която е отраснала сред дивите животни – точно като героят на Р. Киплинг от книгата му за джунглата. Снимките от “Типи: книгата ми за Африка” показват малкото момиче, което нарича слонът свой брат, а един леопард – най-добрия си приятел. Заедно с тях и родителите си фотографи на дива природа, Типи е посетила удивителни места покрай снимките.

zoo sviat tippi 2 Историята на Типи  малката принцеса на дива Африка

Невероятното приключение започва в Намибия, където се ражда Типи и завършва в страни като Ботсвана, Зимбабве и Южна Африка. “Ежедневието й минаваше в това да се увери,ч е маймунките не са откраднали бутилката й”, казва Силви – майката на Типи. “Или ще ми извика и ще посочи с пръст към слон, който се храни с палмово дърво и ще каже ~ Мамо, по-тихо, ще го уплашим ~ Тя беше свободна.”
zoo sviat tippi 8 260x300 Историята на Типи  малката принцеса на дива Африкаzoo sviat tippi 3 Историята на Типи  малката принцеса на дива Африка
”Беше като да притежаваш безкрая :)). Живеехме на палатка, напълно потопени в дивото, а тя винаги се събуждаше по изгрев с нас. Беше много щастлива”

zoo sviat tippi 6 Историята на Типи  малката принцеса на дива Африка

И невероятните снимки – Типи седнала върху гърба на щраус, легнала спокойно покрай малък Каракал или друга, на която Типи танцува  енергично със слон – всички тези снимки показват необичайната връзка и спокойния обмен между Човек и диво животно. “Тя беше толкова спокойна покрай животните. Говореше с тях чрез очите и сърцето си”, казва още Силви.

zoo sviat tippi 4 Историята на Типи  малката принцеса на дива Африка
С лекота, въображение и вродена невинност, малката “Моугли” успява да се сприятели с един от гигантите в африканското царство – слонът Абу. Майката споделя, че Типи не е осъзнавала колко по-малка е от слона, но и не се е страхувала от огромното животно. “Обръщаше се към него така, както обикновено говори с мен. Хората започнаха да я наричат ‘момичето, което говори с животни’”.

Типи е в състояние да изгради силна връзка с някои от най-опасните зверове от животинското царство, които обикновено са предпазливи към хората.

zoo sviat tippi 10 Историята на Типи  малката принцеса на дива Африка

Повечето от животните са били осиновени и отгледани от фермери. Силви споделя още, че въпреки привидната лекота и комфорт в общуването между Типи и дивите животни, като родител тя винаги е поставяла на първо място сигурността на дъщеричката си.

zoo sviat tippi 9 Историята на Типи  малката принцеса на дива Африка

“Дивите животни ще избягат или ще нападнат човек, ако са ранени, почувстват се застрашени от него или пазят малките си.”, споделя Силви. Затова тя винаги е държала под око Типи в комуникацията й с животните. “В началото се опасявах, че няма да позволявам на дъщеря си да стои край тях. Но после и ние с баща й свикнахме. Снимката, на която се вижда Типи смуче палеца си и стои до малкото лъвче Муфаса, е чудесна. Година след като бе направена тази снимка се върнахме и отидохме да видим лъвчето, което вече бе пораснало и много голямо. Мусафа се приближи до Типи и приятелски я докосна с дългата си опашка, както правят котките, а тя едва не падна на земята. Трябваше да я отведа. Не бях спокойна виждайки това.
zoo sviat tippi 5 Историята на Типи  малката принцеса на дива Африка

Веднъж Типи беше ухапана по нослето от Мееркат. Само две леки ухапвания, но все пак! Знаете ли, интересно е, че бащиното име на Типи е Оканти, което означава сурикат.”

zoo sviat tippi 7 Историята на Типи  малката принцеса на дива Африка

“Вторият инцидент беше, когато във водата тя се запозна с павиана Синди. Животинчето закачи косата на Типи в изблик на ревност. Беше болезнено да видя това! Дивите животни са непредсказуеми. Не можем да сме сигурни в тяхната реакция, тъй като не сме от един вид и не знаем техните поведенчески нрави. Когато последно се върнахме в Африка през 2006 г., отидохме да видим някои от животните, с които Типи се запозна в миналото, включително и павиана Синди. Научихме, че Синди вече е баба :))) На мой приятел, който я осинови от бебе и я отгледа, му се родиха близнаци. Синди решила, че е отговорна за тях и се държала като тяхна баба :)))

Срещнахме се най-после, а Синди отиде при Типи и започна да играе с косата й, да й прави нещо като прическа. Красиво беше. Местните хора също много я харесаха. ”

zoo sviat tippi 18 Историята на Типи  малката принцеса на дива Африка

Когато Типи се връща в родната си страна Франция – на 10-годишна възраст, тя трудно се приспособява към живота в Париж.

zoo sviat tippi 17 Историята на Типи  малката принцеса на дива Африка

“Толкова много й липсваха животните”, споделя майка й.

zoo sviat tippi 110 Историята на Типи  малката принцеса на дива Африка

Сега Типи вече не е онова малко момиченце, но спомените от живота й в Африка –  записани в серия от интервюта и списани в книга – вечно ще бъдат живи и ще достигат до хората от страниците на нейната книга.

zoo sviat tippi 99 Историята на Типи  малката принцеса на дива Африка

“Тя написа книгата с цялото си сърце и запомнящи се усещания”, сподели Силви. Прилича на историята за Моугли, но за Типи е 100-процентова реалност.

Снимки: Силви Робърт/Barcroft Media
Поматериали на: http://www.dailymail.co.uk/

NO COMMENTS

Leave a Reply