Имате ли нужда от прилив на адреналин? Тогава си вземете Бигъл

Имате ли нужда от прилив на адреналин? Тогава си вземете Бигъл

Кучетата от тази порода са много активни и енергични. Обичат дългите разходки и игрите. Имат добър нрав и са общителни. Весели и чаровни, те имат почти всичко, което стопанинът търси в кучето. Сприятеляват се бързо и много обичат стопанина си,  пишат в http://bau-bau.log.bg/article.php?article_id=154134.

От интересен български портал за животни научаваме, че ушите на Бигъла му помагат да надушва миризмите по-лесно. Веднъж усетил някакъв мирис, нищо не може да спре това куче да достигне до първоизточника й.

Интересно е, че Бигълът издава обикновен лай, ако иска нещо или е нащрек. Ако обаче е надушил следа, той лае проточено. Когато е самотен, тъжен или в проява на съпричастност, кучето започва да вие. Понеже има ниско телосложение, не му се налага да спира, за да души и носът просто следва дирята. Той е влажен и задържа повече ароматни молекули. Освен, че е безпогрешен в душенето, Бигълът е много умен. Той не само умее да различава миризми, но и ги запомня.

Отглеждане

Ако имате представител на породата за домашен любимец, се подгответе за „екшън”. Игривият ви четириног приятел ще последва всеки един аромат, който надуши и трябва да внимавате много, защото ако подуши следа и тръгне след нея, няма да се върне, докато не „победи” това, което преследва.

Много е забавен, но по мнение на специалисти от български зоопортал, това не е най-подходящото куче за апартамент. Вероятно ще дразни съседите ви, които искат тишина и спокойствие.

Бигълът ще се чувства най-добре в двор, защото ще може да бяга на воля. Задължително е да има ограда, която той да не може да прескача, защото ако започне да гони нещо, няма да спре, докато не победи в надпреварата.

Похвално е, че се държи прекрасно с малчуганите, затова и ветеринарите го препоръчват на семейства с деца. Това е идеалното куче за вас, ако обичате играта „донеси играчката”. Биглите са весели, обичливи и забавни кучета, независимо дали стоят в скута ви, играят на „донеси” или търсят из гората. Специалистите от зоо портал Бау Бау напомнят, че тези кучета имат нужда не само от обичайните ежедневни разходки, но и от по-дълги такива, за да изразходят енергията си.

Разбира се добре както с хора, така и с други кучета. Проблем могат да се окажат по-дребните домашни любимци като зайчетата, защото това е била и главната цел на селекцията им. Ако се възпитават правилно и се дресират по подходящ начин това може да се избегне. Бигълът не бива да бъде оставян сам за дълго време, защото се чувства самотен и често в такова състояние започва да вие.

Грижи за козината

Лесна е поддръжката на козината му, но ветеринарите от български зоопортал препоръчват да се къпе по-често. Ако открие нещо, което ухае добре се отъркват в него и пренасят миризмата в къщи. Бъдете подготвени, защото често ще трябва да обезмирисвате. За да се избегнат ушни инфекции в бъдеще, почиствайте ушите на Бигъла редовно.

Дресировка

Колкото и да обучавате това куче, то няма как да спре да следва носа си. Няма да е лесно да го дресирате, но ако използвате нещо по-приемливо от миризмите, ще имате по-голям успех. Започнете обучението по-рано и не прекъсвайте. Понеже много обичат храната и се мотивират от нея, Биглите никога няма да откажат лакомство, което пък може да бъде вашия коз при дресировка.

Здравословен статус и проблеми при Бигъл

Според експертите на интересен портал за животни, рядко се налагат високи разходи за ветеринар. Селекцията е отстранила голяма част от заболяванията при тази порода. В наши дни най-честите здравословни проблеми на Бигъла са:

  • нарушения в кръвообръщението;
  • проблеми със щитовидната жлеза;
  • проблеми с очите – катаракта и галукома;
  • епилепсия;
  • затлъстяване – този проблем се появява, ако не се контролира приемът на храна и се пренебрегват разходките.

SIMILAR ARTICLES

0 803

0 5158

NO COMMENTS

Leave a Reply