Зоо психолог: Защо котките мъркат?

Зоо психолог: Защо котките мъркат?

0 7709

Здравейте, приятели на животните! Имаме удоволствието да ви представим новата рубрика в Зоо Свят“Зоо психолог”. Тук ще публикуваме всичко, което се отнася до психиката, характера и поведението на животните.

Темата днес – “Защо котките мъркат?” 

Като абсолютен шедьовър на Природата те са развили мултифункционалност, която до голяма степен увеличава шансовете им за оцеляване. Например, драскането с нокти може да е израз на противоречивото котешко настроение (и те имат емоции!), маркиране на територия, но и чудесен начин за поддържане на ноктите. Чрез мустачките си котките долавят по-добре миризмите, които се носят във въздуха и се ориентират по тях. А мъркането?.. То помага на новородените буквално да оцелеят и е невероятно мило котешко средство за комуникация.

zoo sviat kotki 2 Зоо психолог: Защо котките мъркат?
Мъркането действа успокояващо

За оцеляването на новородените котенца мъркането е от жизненоважно значение. Малките се раждат слепи и глухи, но усещат вибрациите на мекото майчино мъркане, което е първият им допир с живота. Тези вибрации създават усещането за дом, насочват малките котенца към топлината и защитата на майчиното тяло, подготвят ги за първия прием на храна. Котенцата от своя страна правят първите стъпки към общуването с майката отново чрез мъркане. Те започват да издават първите мъркащи звуци на втория или третия ден от раждането си. Когато сучат, те все още не могат да мяукат, затова показват задоволството си с мъркане.

zoo sviat kotki 3 Зоо психолог: Защо котките мъркат?
Котките най-добре възстановяват енергията си със сън

И още нещо – мъркането предпазва малките от хищници. Да! По-вероятно е гладните и търсещи плячка хищници да доловят всякакви други звуци, но не и вибрациите от котешкото мъркане. Когато ражда, котката е уязвима и не може да се защитава. Болезнените стенания привличат опасности. Вместо тях се чуват мъркащите звуци на майката. Мъркането освобождава ендорфини, намалява болката и в същото време действа успокояващо на новороденото, без с вибрациите си да привлича нежелани посетители.

zoo sviat kotki 1 Зоо психолог: Защо котките мъркат?
Майчино мъркане е първият допир на новородените с живота

След време като пораснат, котенцата продължават да мъркат, което може да е израз на любов, заявка за получаване на лакомство или просто мила закачка. Всеизвестно е, че мъркането се отразява чудесно и на хората, действа успокояващо и помага за понижаване на кръвното налягане.

zoo sviat kotki 4 Зоо психолог: Защо котките мъркат?
Мъркането действа оздравително и облекчава мускулната болка

Оказва се обаче, че не всяко мъркане е от задоволство. Котките издават този звук и в състояние на стрес, също при болка. Дори когато са към края на живота си. Раждат се и умират мъркайки. Учените проявили любопитство към въздействието на котешкото мъркане и установили, че то е с ниски честоти в диапазона от 25 до 100 HZ. Те спомагат за оздравяване и облекчават мускулната болка. Клиничните опити върху хора, подложени на ултразвукови терапии са доказали, че ниско-честотния ултразвук ускорява оздравителния процес при фрактури. Мъркането е успокояващо, намалява болката и е еквивалент на ултразвуковото лечение.

Интересно ви е да научите още за поведението и характера на котките? Свържете се с нас и споделете какво ви вълнува.  

NO COMMENTS

Leave a Reply