Коалата е мила и любопитна, а ловът й е забранен

Коалата е мила и любопитна, а ловът й е забранен

Изненадващо устойчиво и приспособимо животно, което обитава най-разнообразни видове гори .

Тя е приятелски настроена и добродушна. Доверчива по природа и много забавна,  може да ви спечели от първия миг, в който я зърнете. Пухкавото й тяло, кръглата глава с малки очи, тъпо носле и наострени ушички я правят невероятно мило създание, единодушни са от зоопортал Бау Бау. Изследователи се натъкнали на нея през 1798 г. по време на английска експедиция в Сините планини на Австралия. Местните са я наричали „калвайн”, а откривателите вероятно не са предполагали, че след време тя ще се превърне в един от символите на най-малкия континент на планетата Земя.

 

Класификация и еволюция

Коалата е малък до среден бозайник и може да бъде открита в различните видове гори на Югоизточна Австралия. Всъщност, тя е двуутробен бозайник, но е класифицирана от учените в самостоятелна група. Все пак, въпреки че е считана за един от най-емблематичните бозайници в Австралия, когато европейските заселници са стъпили за първи път на тези земи, всичко е било много по-различно. Тогава милиони Коали са били избивани всекидневно заради кожите им, отбелязват от известния зоо портал. Коалата е уникално животно, което се храни с листата на евкалиптовите дървета, върху които често може да бъде видяно.

zooportal bau bau koalata e mila i lubopitna a lovat i e zabranen 2 300x225 Коалата е мила и любопитна, а ловът й е забранен

Разпространение и естествена среда

Според данни от българския портал за животни, някога Коалата е обитавала Югоизточна Австралия и много от островите наоколо, но голяма част от представителите на този вид бозайници са били избити от ловци. Оказва се, че тя е изненадващо устойчиво и приспособимо животно, което обитава най-разнообразни видове гори – от високите евкалиптови дървета, до крайбрежните региони и дори ниско разположените гори във вътрешността на Австралия.

Поведение и начин на живот

Коалата е самотно и нощно животно, което прекарва повечето от светлата част на денонощието спейки в разклоненията на някое евкалиптово дърво. Ниско енергийната й диета (състои се само от влакната на евкалиптовите листа) е причина за неактивния й начин на живот. Коалата е щастлива да прекара 18 часа дневно в сън или просто да стои на дървото, като по този начин пести енергия, споделят от българския портал за животни. Невероятно е как прави всичко върху дърветата – хранене, спане, дори и разплождането. Ако видите Коала на земята, то може би е само моментно положение или сте я хванали в момент, когато се придвижва от едно дърво към друго.

Интересни факти

Както вече споменах, тя се храни с листа, като същите са и основният източник на вода за нея, пишат в http://www.bgpets.info/koalata-simvol-na-Avstralia. Ниското съдържание на хранителни вещества е довело до развитието на много малък мозък спрямо размера на тялото. След като е прекарала първите 6 месеца от живота си в торбичката на майка си, сучейки мляко, бебето Коала започва да опитва и твърди храни, като такива са изпражненията на майката. Малките си ги хапват, тъй като фекалиите съдържат много микроби, които спомагат за приучаване на стомаха да смила тежките влакнести листа от евкалипт.

Природозащитен статус и съвременен живот

От интересния зоопортал искрено се радват на коалата като едно от най-милите и безжалостно  избивани животни с цел търговия. А самата тя никак не се страхува от хората. Мила и приветлива, тя би се доближила с любопитство към всеки човек. Само че това не е било пречка да загине точно от неговата ръка заради красивата си пухкава козина. Към настоящия момент ловът на Коалата е забранен!

NO COMMENTS

Leave a Reply