Зелена Игуана

Зелена Игуана

Сред влечугите, отглеждани като домашни любимци, зелените игуани (Iguana iguana) се радват на особена популярност. Може би това се дължи на тяхната красота, спокоен характер и относително лесно отглеждане.
Зелената игуана е разспространена в Централна и Южна Америка, където обитава тропическите гори. Води дървесен начин на живот, най-често в близост до водни басейни. Игуаните са активни през деня. В природата използват главно храна от растителен произход. Има два подвида зелена игуана.
Първият е обикновената игуана (Iguana iguana), а вторият е така наречената синя игуана (Iguana I.Rhinolopha), която има малък рог на върха на носа си. Характерно за синята игуана е, че запазва наситения си зелен цвят до края на живота си, докато обикновената посивява с настъпването на полова зрялост. Максималната дължина на възрастно животно е 2 метра, като 2/3 от нея е опашката. За отглеждането на зелени игуани се използуват просторни терариуми, богато аранжирани с клони за катерене. Желателно, но не задължително, е наличието на воден басейн. Температурата през деня трябва да бъде около 28-30 градуса, а през нощта – 18-21 градуса. За да се поддържа нормалният жизнен цикъл на животните е необходимо дължината на осветения фотопериод да е 12-14 часа през деня. Общата влажност на терариума трябва да бъде 70-80%. За целта е необходимо опръскване два пъти на ден с хладка вода. Като настилка може да се използува смес от пръст и пясък или пръст и торф.
Игуаните, особено младите, трябва регулярно да се облъчват с ултравиолетова лампа. При липса на такава може да използувате аквариумна фитолампа. Лятно време може да изкарвате своите любимци на слънце. Искам да отбележа, че климатът в България не е като в Калифорния, поради което не е целесъобразно да отглеждате своите игуани свободно пуснати.

ХРАНЕНЕ

Както вече споменах, зелените игуани са предимно растителноядни. Те се хранят с различни видове листа, цветя и плодове. На “затворено” ядат също така и различни зеленчуци като: моркови, домати, зеле, варени картофи, тиквички и други.
Поради това, че няма смисъл да изброявам всички видове храна, бих желал да дам един пример за домашно приготвена диета за млади игуани, която всеки на базата на своя опит може да допълва и разширява.

Нарязана маруля, зеле, спанак – 1 ч. чаша
Настъргани моркови – 1 ч. лъжица
Ситно нарязана ябълка – 2 ч. лъжици
Ситно нарязан банан – 1 ч. лъжица
Смляна суха храна за кучета – 1 ч. лъжица
Бебешка каша “Слънчо” – 1 с. лъжица
Костено брашно – 1/8 ч. лъжица
Витамини и минерали – според дозата на етикета

Забележка: диетата е за една игуана!

Не трябва да се учудвате на кучешката храна. Макар че игуаните са растителноядни, в природата те ядат и по-малко животинска храна. Освен това, чрез сухата кучешка храна в диетата се добавят липсващи в плодовете и зеленчуците минерали, а също така и протеини. Задължително е добавянето на витамини и калций, особено за младите игуани. Според сезона могат да им се предлагат цветове и листа от: акация, глухарче, детелина и други.
Мъжките игуани се различават от женските с по-големия си гребен, по-масивната си глава и по-дебелата основа на опашката.
Чифтосването е през юни-септември, а бремеността продължава около 2 месеца, след което женската снася до 80 яйца. След три месеца от тях се излюпват малките. При нормално отглеждане игуаните достигат полова зрялост на 3 години.

източник

NO COMMENTS

Leave a Reply