Заек без уши се роди във Фукушима

Заек без уши се роди във Фукушима

s earless rabbit large300 Заек без уши се роди във Фукушима

Заек без уши се роди близо до АЕЦ “Фукушима-1” и засили опасенията за ефекта от изпуснатата радиация след бедствието на 11 март, съобщи в. “Дейли телеграф”.

Освен че няма уши, зайчето има признаци и за албинизъм – козината му е чисто бяла, а очите са му червени.

Това е последица от мутации в няколко гена, допълва БТА. Външно животното изглежда здраво и с апетит си похапва зеленчуци. Собственичката му Юко Сугимото обаче каза, че след раждането му е спряла да купува за семейството си продукция от района.

Зайчето е родено на 7 май в гр. Намие, който е малко извън 30-километровата евакуационната зона.

Градът се сочи като едно от местата с най-много радиация. Някои експерти казаха, че няма връзка между деформацията на зайчето и изпуснатата от АЕЦ “Фукушима-1” радиация.

Те изтъкнаха, че периодично се раждат такива животни, а при зайците понякога се случва майките да изгризват ушите на малките си с прекалените си грижи. Снимките на зайчето обаче предизвикаха безпокойство в Япония.

Тяхното пускане съвпадна и със съобщението на оператора на атомната електроцентрала “Фукушима-1” ТЕПКО, че нивата на радиоактивен стронций са 240 пъти над нормата в проби морска вода, взети близо до централата. В началото на май беше съобщено за 1500 бекерела стронций на килограм в мостри от почва извън евакуационната зона.  

SIMILAR ARTICLES

0 3696

NO COMMENTS

Leave a Reply