Отглеждане на Жако (африкански сив папагал)

Отглеждане на Жако (африкански сив папагал)

jako Отглеждане на Жако (африкански сив папагал)

от Владимир Йонев

В клетка сивите папагали се отглеждат поединично. Отглеждането по двойки не се препоръчва на любителите, които биха искали да си “събеседват” със своите птици. Характерно за жакото е, че тази птица се привързва само към един човек. Както и другите птици, така и този папагал се скубе и става стеснителен. Понякога става болезнено чувствителен, нещо, което може да се избегне ако му се предложат сигурност, подходяща среда и постепенни промени в живота му. Ако тези условия са на лице отглеждането ще бъде оптимално и вие ще имате една доволна и улегнала птица, а както е известно, само спокойния папагал може да се научи да говори.

Трябва да знаете, че всички сиви папагали са много консервативни. Те са склонни да се привързват към “своето място” и реагират болезнено на всяка промяна. Нещо повече, дори незначителните промени в привичната им обкръжаваща среда, силно ги нервира. Не бива клетката им да се поставя на течение, близо до отоплителни уреди, до врата или телевизор. Клетката трябва да бъде добре осветена, но ярката директна светлина и широката панорама към открито пространство са източници на дискомфорт за птиците. Поради това кафезът не бива да се поставя на перваза на прозореца, а най-добре е да се инсталира до срещуположната или странична стена (една от страните на клетката задължително трябва да бъде близо до стена, за да създава зона на спокойствие). Поради хигиенни съоръжения мястото на папагала трябва да не е в кухнята или спалнята ви. И още нещо важно: на височина клетката трябва да се разположи така, че вие да общувате с птицата на нивото на очите.

Клетката трябва да бъде достатъчно просторна, за да позволява на седящия върху кацалката папагал свободно да разперва крила и да маха с тях, без да докосва страничните стени на кафеза. Що се отнася до формата, то за живеещата сама птица тя не е от значение, макар че правоъгълната в много отношения е доста по-удобна. Предназначената за жакото клетка задължително трябва да е изработена от метал, а не от дърво. Избягвайте кафези с пластмасови тавани и дъна. Не купувайте широк кафез, предназначен за малки папагали, тъй като металните пръчки са прекалено тънки и са поставени твърде близо една до друга. За големите крака на вашия сив папагал трябва да осигурите кафез със стандартни, масивни, метални пръчки. Ако те са боядисани, няма да е много лесно да се поддържат в добро състояние. Размерите на клетката трябва да са не по-малки от 60 см на височина и основа с размери 50 х 50 см. Клетката трябва да разполага най-малко с две купички, но е по-добре те да бъдат четири.

Вратичката на клетката трябва да бъде достатъчно широка, за да може птицата да идва и да каца на ръката ви без да се докосва в клетката. Необходимо е вратичката да е снабдена със стабилна заключалка, за да не избяга птицата. Би било разумно да използвате и катинарче, тъй като сивите папагали са големи майстори на измъкването. Ще ви бъде много забавно да наблюдавате как за броени секунди вашият пернат любимец успява да се справи с по-простите ключалки.

Една люлка в кафеза би осигурила на жакото добро място за спане през нощта или за следобедна дрямка. Кацалките трябва да бъдат дървени, а не пластмасови, с диаметър 2,5 см. Няма нужда да ги изглаждате с шкурка. Пръчките от необработено дърво са най-добрите, които можете да използвате. Периодично може да ви се налага да подменяте кацалките в клетката, ако папагалът ви ги кълве, но е по-добре да правите това, отколкото да гледате как птицата ви си скубе перата.

Кълването е нещо, което никога не омръзва на сивите папагали. Ако редовно снабдявате вашето жако със свежи клонки, то вероятно ще престане да кълве кацалката. Почиствайте пръчките за кацане и люлката редовно с шкурка или с четка, за да ги предпазите от силно замърсяване. Купичките за храна трябва да са съобразени с размера на вашия питомец. Можете да използвате съдове от дебела пластмаса, кармични или метални. Какъвто и да е материала, обаче, ще трябва ежедневно да измивате с топла вода и сапун купичката за вода и веднъж на няколко дни – хранилката. Ще са ви необходими една купичка за вода, една за храна и една за едрозърнест пясък. В съда за семена можете да слагате и парченца плодове и зеленчуци, но ако предпочитате можете да използвате четвърта купичка.

Разнообразните играчки могат да зарадват вашия папагал, но не бива да препълвате с тях кафеза му. Добавяйте или подменяйте някои от играчките периодично, така че птицата да им се радва. В крайна сматка главната ви цел е вашата птица да си играе с вас, а не с купчина дрънкулки. Не давайте на жакото огледало. Това ще затрудни съществено опитомяването и обучението за говорене. Окачени в клетката звънчета не създават проблеми, стига да са безопасни за птицата. Предлаганите в зоомагазините стълбички са по-подходящи за използване извън клетката, когато птицата е пусната свободно да се разхожда из дома. Вътре в кафеза те обикновено бързо се замърсяват. Една площадка за игра на папагалите, каквито се предлагат в някои зоомагазини е добра идея, стига да не позволявате на вашия пернат любимец да прекарва цялото си време извън кафеза на нея. Това ще забави постигането на успехи в обучението на птицата.

Ще имате нужда най-малко от една стойка с височина 90 см за първоначално обучение и по-висока стойка – с височина 120 см, на която птицата ще седи след като приключи обучението. Клетката и стойките може да са обикновени или с орнаменти, стига само да са лесни за почистване и да изпълняват ролята, която им е отредена. Не е излишно да купите още един, по-малък кафез, който да се използва за пренасяне на сивия папагал или като болнично отделение в случай на разболяване.

Задължително е да почиствате периодично дома на жакото с вода. Измивайте с гъба пръчките и изтърквайте дъното. Бихте могли да напръскате кафеза със спрей против птичи паразити. Поставянето на кедрови стърготини на дъното на кафеза вместо хартия или пясък спомага за предпазване от нашествие на паразити.

Дайте на птицата плитка чиния с топла вода за къпане и установете дали обича да се мокри. Някои сиви папагали обичат да се мокрят с топла вода като разтварят криле и накокошинват пера, за да използват всяка капчица. Други показват истинско неудоволствие и страх при вида на водните пръски. Най-добре е да разрешите на сивия папагал сам да избере начина си на къпане. Някои птици обичат да се къпят всеки ден. Ако вашият любимец е от тези птици, това е добре. В дивата природа птиците се къпят често. При студено време е по-добре да пропускате ежедневното къпане. Оставете птицата да се къпе рано сутрин, за да сте сигурни, че е изсъхнала преди залез слънце.

Когато вашата птица е добре обучена, можете да започнете да мислите за разходки в парка или гостуване при приятели. Във всеки случай не излагайте папагала твърде много на слънце, тъй като може да прегрее и да се обезводни. Носете с вас прясна вода за пиене. Дръжте птицата далеч от високи дървета, по които тя би могла да се изкатери. Отменете разходката ако е студено, ветровито или вали дъжд. Ако превозвате птицата с автомобил, дръжте я далеч от отворените прозорци и по възможност не използвайте климатика. Ако искате да отведете жакото на гости при приятели, вземете със себе си и стойката му. Птицата заслужава да се чувства толкова удобно, колкото и у дома си.

Когато отивате на почивка можете да вземете вашия домашен любимец с вас, но ако обстановката е подходяща. Ако смятате да го оставяте в хотелската стая, докато вие сте навън, по-добре го оставете вкъщи под грижите на някой добър приятел. Най-добре е това да бъде човек, когото птицата познава добре.

Що се отнася до възможностите за развъждане, трябва да знаете, че в домашни условия сивите папагали се размножават доста рядко. Основната причина за това е трудността при подбора на подходяща двойка. Птиците, които дълго са живели сами, както и дивите птици, не са подходящи за размножаване. Ако двойката е подбрана удачно с настъпването на гнездовия сезон може да се наблюдава брачен ритуал. В продължение на пет минути самецът и самката издават характерни звуци, след което мъжкия храни женската и всичко се повтаря отначало. Брачният ритуал продължава няколко дни. 15-20 дни след неговото начало в гнездилката се появяват 3-4 яйца, които самката снася в интеркал от два дни. Пиленцата се излюпват на 30-ия ден от мътенето, а излитат на възраст 10 седмици, като родителите ги хранят още известно време. Младите птици могат да бъдат отглеждани заедно с родителите си до следващия гнездови сезон, тъй като това не води до сериозни конфликти.

25 COMMENTS

 1. Тази сутрин прочетах за избити папагали Жако близо до град Хасково на няколко км. от промишлената зона. Този ще ни докара голяма беля. Да те е страх и папагал да си купиш .

 2. imam 2 vaprosa 1 kogato go karam na razxotka sas malka kletka li da go nosq?? 2 ako po4ivkata e 10 dni vsi4ki raboti mo vzimam nali ??

 3. Prodavam papagal Jako..Toi e na 1 i 5 meseca.Krasiv s bqla gu6a..Chervenoopa6an.Sega zapochva da govori..U4i se.Interesen e i zabaven.. GSM:0884041045

 4. Xora kak da go nau4a kak da go nau4a iska mn mn vnimanie i griji govorete mu ouskaite go ot vreme na vreme zanimavaite se s nego povtarqite mu …..

 5. zdr jakoto mi jivee samo veche poveche ot 10 godini predi dva dni snese,kagete mi zashto chak sega e snesla i kakvo da napravia za napred.Blagodaria vi predvaritelno

 6. Zdraveite az imam papagal jako,o6te e malak na 10 meseca,ne govori,no zapo4na da imitira mnogo zvyci.Tova e ynikalna ptica i si iska da se zanimava 4ovek s neq.Za doma6en liybimec e mnogo dobar izbor.

 7. Zdraveite i ot men,imam Kralsko sivo jako ot avgyst mesec doneseno ot Afrika i sam mnogo 6tasliva,tova e ynikalno jivotno.Otna4alo ramje6e vseki,koito pripari do kletkata,a sega ve4e mi sedi na ramoto i se razhojdame iz staite y doma.Moga da vi kaja,4e prez po goliamata 4ast ot denia e sama,no kogato sme si y doma mnogo i govorim,svirim,pyskame i myzika,otvariame i kletkata da ne se 4yvstva izolirana i da e pokrai nas,za da svikva po barzo.S netarpenie o4akvam parvata i dyma,maja mi ima6e 10 papagala i v posledstvie ostanaha samo 2,edinia govore6e stra6no mnogo be6e ynikalno jivotno,no ymriaha.I az mnogo iskah da mi donesat ot Afrika istinski si papagar ot djynglata,i taka stana.Ve4e e fakt i mnogo se radvam,4e svikna s vsi4ki ot semeistvoto mi.Decata sa6to go obojavat,postoianno ga maknat nagore-nadoly iz apartamenta.Iade ot racete ni kakvoto i dadem…prosto e ynikalna.

 8. Искам да попитам от къде мога да си купя папагал,но да не ме излъжат и да не е баснословно скъп, все пак е криза!

 9. И аз искам много да си купя папагал жако но цената малко ме притиска . Пък и нашите много много не искат да ми купят сякаш но ще се опитам да ги обедя.

 10. i az si iskam da si kupq papagal jako no cenata dosta e skipa hora ne moje li na po niska cena da go namerq nqkade molq kajete mi

 11. Здравейте. Преди 6 месеца си купих малко жако. Купих го от единствения лицензиран развъдник в България. Намира се в Хасково. Заслужава си всяка стотинка. Животинчето е невероятно. сега е на почти 8 месеца, а вече си казва името по няколко начина. Всичко което се предлага на по ниски цени, или са контрабандни птици/диви жака/ или са стари птици с евентуални проблеми в поведението. Не мога да повярвам, че някой ще е способен да продаде папагала си ако го е отгледал сам.

 12. Здравейте!Имам котка вече от 2год(той е много добър,не проявява никаква агресия към хора и към животни,не хапи,не драска,и е много базлив).Лятото ни идваха гости със малко дете на 2години и той се скри, защото детето много се радваше и крещеше.Папагала, че се научи да говори или да свирка и няма да млаква(така предполагам) ще се страхува ли от котката и възможно ли е да хапи от уплаха.Въпроса ми беше дали папагала ще се чувства конфортно с друго животно.Благодаря предварително за отговора.

 13. Забравих да попитам, ако отцъстваме пр.2дни от вкащи ще му повляе ли на папагала и дали ще можем да го вземаме със нас на път???

 14. Имам си жако на 2 месеца.Започва да издава звуци.Но дали ще проговори незнам.Имитира домашния телефон.Качва се на ръка,но хапе за да си намира на работа.Дадах му една пласмасова количка не я остави докато не я разруши.

 15. Здравейте,
  В процес на закупуване на папагалче съм,но не съм сигурна каква е най-добрАта възраст за това ?

Leave a Reply