Хамелеон

Хамелеон

Едно от често срещаните животни по зоомагазините напоследък е хамелеонът, затова ще се спрем по-подробно върху начина на отглеждане на тези животни.
Семейството на хамелеоните обединява 2 – 3 рода и около 80 вида. Разпространени са в Африка, Мадагаскар и прилежащите острови, с изключение на обикновения хамелеон, който обитава много по-голям ареал. Местата на обитаване са твърде разнообразни – тропически гори, савани, влажни високопланински гори, а понякога степи и полупустини.
За отглеждане на хамелеони са подходящи вертикални терариуми с добра вентилация. Задължително трябва да бъдат оборудвани с клонки, по които хамелеоните прекарват по-голямата част от времето. Желателна е декорация с растения. В качеството на грунд може да се използва смес от пръст и пясък.
Поради това, че хамелеоните не могат да пият вода от поилка или паничка, трябва да се опръскват минимум два пъти на ден с хладка вода, която те облизват от растенията и клоните. За целта най-удобно се използва пулверизатор за цветя.
Хамелеоните се хранят с различни насекоми като: щурци, скакалци, мухи и техните ларви, хлебарки и други. Желателно е системно да се добавя в храната им калций и витамини. Това най-лесно става като поставите предназначените за храна насекоми в малко бурканче и ги поръсите с витаминоминерална смес на прах. След това ги предлагате на животните. Необходимо е редовно да облъчвате вашите животни с ултравиолетова лампа.
При правилно и внимателно отглеждане, хамелеоните могат много години да бъдат ваши домашни любимци и една екзотична украса на дома ви.

Chamaeleo chamaleo
chamaeleochamaeleo Хамелеон
Обикновен хамелеон

Разпространен е в Северна Америка, Южна Испания, различни острови в Средиземно море, а също така Южна Турция, Сирия, Индия и на остров Шри Ланка. На дължина достига 30 см. Отглежда се като другите хамелеони. Женските снасят до 40 яйца, от които след 9 месеца се излюпват малките.


chamaeleo jacksonii Хамелеон Chamaeleo jacksonii
Хамелеон на Джаксън

Това е един възхитителен хамелеон, с три рога на върха на носа, обитаващ горите на Танзания и Кения. Хамелеоните се отглеждат във вертикални терариуми. Задължително на всички нива на терариума трябва да има клонки за катерене и много богато озеленяване. Хранят се като всички други хамелеони – с насекоми.
Хамелеоните се чифтосват от март до май. Бременността продължава 170 – 190 дни. За разлика от другите хамелеони, тези са живораждащи – женската ражда от 7 до 38 малки.
източник

3 COMMENTS

  1. tirsq si hamelion ako nqkoi ima informatsia ot kide moda da si kupq da se obadi na tozi no:0884885061 ili podarqvat

  2. Продавам БРAШНЕН ЧЕРВЕЙ (Tenebrio Molitor) до изчерпване на количествата.
    3 (три) ст./бр.
    Подходящ за храна за влечуги, тарантули, гушери, змии, хищни птици, риболовци и др.
    тел: 0879607785
    Изпращам с куриер е страната с наложен платеж, за сметка на получателя.

Leave a Reply