Тарантула

Тарантула

Паяците са страховити за много хора по редица причини- хищните им инстинкти, способнос­тта им да се движат бър­зо, тяхната отрова и броят на краката им. Въпреки това, в послед­ните години все повече хора стават любители на тези животни.
В терариумни условия преди всичко се отглеж­дат представители на семейство THERAPHSIDAE – гигантски паяци, които са разпростране­ни в Централна и Южна Америка, Африка и Юг­оизточна Азия. В час­тност, в България най- по­пулярни са тарантулите от Централна и Южна Америка, от Chilean Rose Тарантулародове­те: Brachypelma, Grammostola, Avicularia.
За отглеждане на паяк в домашни условия е необходим терариум с размери 35/35/35 см. с добро проветрение. Дъното му трябва да е пос­тлано със смес от торф, листовка и пръст. Тем­пературата в терариума трябва да бъде около 25-27 С. За поилка се използува плитък съд или Петриава паничка. Терариума се опръсква един път на ден с хладка вода.
Тарантулите се хранят с различни видове насе­коми като: garvesenpticejad Тарантулахлебарки, щурци, ларви на браш­нен червей. Също така особено по-големите, предпочитат новороде­ни мишлета, а някои и малки гущерчета. Трябва да се знае, че ко­гато линеят паяците не се хранят.
mexicanskatarantula ТарантулаТарантулите са идеално до­машно животно за любители, които по една или друга при­чина не могат да се грижат за по- традиционни животни. Те са идеални за апартаменти, тъй като не заемат много място, не вди­гат шум и не отнемат вре­ме за разхож­дане. При добро гледане женските н а някои видове живеят до 20 години, докато мъжките живеят кратко след като навършат полова зряло.

източник

3 COMMENTS

  1. da kaja 4e ot vida BRACHYPELMA ne sa opasni za xora,ne e polezno za tarantylata da se xrani s grabna4ni jivotni i trqbwa da i e mnogo wlajno w terariuma.imam Brachypelma Smithi.Mnogo e qka

  2. Позволете ми да вметна, че който е писал статията е много сериозно незапознат със темата. Няма нито един вид тарантула, който да бъде опасен за човека. “Най-опасният” който може да се намери на БГ пазара е Муриниуса или както също се наричат „Оранжеви паяци демони” и „Оранжевите хапещи неща”
    Pterinochilus Murinus е изключително агресивен вид, който често напада без предупреждение, за разлика от другите видове. Ухапването от този вид е много болезнено и неприятно.
    Като цяло разделението на дървесни и земни може основно да се вземе и като разделение съответно: агресивни и не агресивни.

    п.с. Опасно за човека ухапване може да бъде само ако същия има алергия към ухапвания от насекоми, но това няма нищо общо с отровата на тарантулата!

  3. не вярвам че дори и Муринуса е опасен ако е опитомен!

Leave a Reply