Смок

Смок

В животинското царство съществуват около 3000 вида змии, 75% от които се числят към обширното семейство на смоците (COLUBRIDAE) Както може да се очаква от такава голяма група животни, те са разпространени из целия свят, обитавайки най-разнообразни биотопи – от тундрите и високите планини до тропическите джунгли.
Те могат да бъдат дървесни, наземни, а също така и водни обитатели. Храната им включва различни бозайници, птици, влечуги (включително и змии), амфибии, риби и насекоми. Освен това има някои, които тясно са се спе-циализирали в даден вид храна, например змиите от рода Dipsas се хранят изключително с охлюви или змиите яйцеяди Dasypeltis, които, както подсказва и името им, се хранят само с яйца.
Lampropeltis t. hondurensis СмокПовечето смоци не са отровни, но съществуват видове, които имат отрова и отровни зъби и могат да представляват реална опасност и за хората. Такива са Африканския бумсланг,  Мангровата змия и други.
В терариумн а т а практика едни от най-популярните смоци са кралските змии от рода Lampropeltis. Може би това се дължи на тяхната непретенциозност, а също така и на ярките цветове, с които ги е дарила природата. Те са разпространени от югозападна Канада до северната част на Южна Америка.
Рода Lampropeltis включва около 15 вида змии. Най-известни от тях са Lampropeltis getulus californiae СмокКалифорнийската кралска змия, Хондураската кралска змия и Мексиканската кралска змия. Понеже условията за отглеждане и на трите вида са сходни, аз ще ги опиша общо. За отглеждане на кралски змии са подходящи просторни, хоризонтални терариуми с добра вентилация. За настилка може да се използва смес от торф и пясък или торфен мъх. Температурата в терариума трябва да бъде между 25 – 30°С през деня и около 20-22°С през нощта. Кралските змии се хранят с мишки, малки плъхчета или малки хамстерчета. Трябва да се знае, че тези змии са dispholidus typus typus Смоксклонни към канибализъм и за това е по-добре да се гледат разделени.
Полово зрели стават на третата си годи-на. Размножителният им период е от април до края на юни. След около месец и половина бременност женските снасят 4 – 12 яйца, от ко-ито след 60 – 70 дни се излюпват малките. Те са около 20 -23 см дълги и след първата си смяна на кожата, т.е. след около 7-10 дни, започват да се хранят с новородени мишлета. При добро гледане могат да живеят 18 – 20 години.

източник 

3 COMMENTS

  1. Здравейте, бих искал да разбера, каква може да бъде тази змия, която е черна на цвят с две жълти петна на главата. Поне така твърди баща ми, че е видял , в близост до Самоков, от към страната на Витоша. Благодаря за отговора предварително.

  2. Здравейте, бих искал да попитам за Кралска Калифорнийска змия. След няколко дена ще си взема такава и ще е бебе. Моля кажете с какво да я храня (разбрах, че трябва с бебета мишки, но нямам възможност да си набавя такива). Ако някой има идея за друг вид храна или да ми каже някой магазин във Варна от където мога да си купя ще съм му благодарен. :))

Leave a Reply