Отглеждане на Кралски питони

Отглеждане на Кралски питони

Наричат ги още Топчести питони, защото когато са уплашени или притеснени, те се навиват на кълбо, като крият главата си в навивките на тялото си. Разпространени са в Африка западно от р. Нил, от Сенегал през Сиера Леоне, Бряг на слоновата кост и час­ти на Централна Афри­ка. Естествения биотоп на кралските пи­тони представлява от­крити гори или савани с ниска растителност и скални образувания. В природата се хранят с различни видове дребни бозайници, по-рядко с птици.
Преди да говоря за отглеждане на кралски питони, бих желал да дам няколко съвета за начинаещи тераристи, чиито първи избор са именно тези животни.
1. Преди да се снабди­те с кралски питон, осигурете си подходящ терариум, в който да настаните новия си до­машен любимец.
piton regius Отглеждане на Кралски питони 2. Импортните животни, внесени от чужбина не са подходящи за начинаещи. Ако кралския питон е първата ви змия, жела­телно е да си вземете животно от хора, които развъждат тези животни или от зоомагазин, където се продават развъдени такива.
3. Кралските питони са особено чувствителни към преместване. Когато попаднат в нов терариум, те са способни дълго време да отказват храна. Ако животното е в добра кондиция, то може да издържи няколко месе­ца, без да се храни и това да не му се отрази зле на здравето. И така въоръжете се с търпение, за­щото то е ключът към вашия успех в отглеждането на тези животни.
4. Докато вашия пи­тон не започне да се храни редовно, не го пипайте или вадите от неговия терариум! Това само може да предизвика по-голям стрес у него.
ОТГЛЕЖДАНЕ
Оптималния терари­ум за отглеждане на малки и млади кралски питони е с размери 60 см дължина, 50 см ши­рина и 40 см височина, за по-големи животни Python regius albinos Отглеждане на Кралски питонитой трябва да бъде съответно 100 см дълъг, 50 см широк и 50 см ви­сок. За субстрат (нас­тилка) на терариума може да използвате смес от пръст, пясък и торф, торфен мъх или малки парченца дървесна кора. Ако използвате пръст и пясък, хубаво е преди това да ги изпечете на висока температура, за да ги дезинфекцирате.
Температурата в терариума през лято­то трябва да бъде 25-30 градуса през деня и 20-25 градуса през нощта. В зимния пери­од тя трябва да бъде малко по-ниска, т.е. 23-25 през деня и съответно 19-22 през нощ­та. За отопление може да използвате обикновена нагрева­телна лампа, съобра­зена с обема на тера­риума или някакъв подов нагревател. За да осигурите нормален жизнен цикъл на животното, дължината на светлинния фотопериод през лятото трябва да бъде 12-14 часа ден и 10-12 часа нощ, а през зимата 10-12 часа ден и 12-14 часа нощ. За поддържане на необходимата влажност трябва 1-2 пъти на ден да се опръсква терариума с хладка во­да.
ХРАНЕНЕ
Както вече споменах, кралските питони се хранят предимно с дребни гризачи, по-ряд­ко с птици. В терариумната практика за храна се използват ла­бораторни мишки, плъхове или хамстери. Възрастните питони се хранят веднъж сед­мично, а малките по-често. Важно е да се знае, че през зимния период те намаляват ритъма си на хранене, а понякога е възможно въобще да откажат да се хранят за Python regius 3 Отглеждане на Кралски питониняколко месеца. Затова  не се притеснявайте. Има документирани случаи, когато кралски питони са спирали да се хра­нят за 22 месеца, без това да им навреди! Ако вашия питон откаже да яде, просто пе­риодически му предла­гайте храна до момента, в който той прояде отново. Също така може да пробвате друг вид храна, раз­личен от тази, която сте му давали. Например, ако той е ял мишки, може да му предложите плъхче, хамстерче или новородено мишле, плъхче или пиленце. Желателно е периодически да давате витамини на ваши­те животни. Това най-лесно става като ги инжектирате в животните, които давате за храна на змиите.
Кралските питони стават полово зрели на 4-5 години. Размно­жителният им  период започва от среда­та на септември до края на ноември. След около два месеца бремен­ност женската снася от 4 до 10 яйца със средни размери 84.3×49.5 мм и маса около 86 г, които сама мъти в продължение на 60-70 дни. Малките се излюпват с дължина около 25-30 см. След първата си смяна на кожата, т.е. след около една седмица, те започват да се хранят с новоро­дени мишлета.
Кралските питони са едни от най-дълголетните змии. Имат сред­на продължителност на живот 20-30 години, макар че в зоопарка във Филаделфия (САЩ), кралски питон е живял от 1945 до 1992 г., т.е. 47 години.

източник

2 COMMENTS

  1. добър ден ! искам да ви попитам на каква температура мога да извадя питона, защото някъде четох че температурата трябва да е по ниска за да не бъде активен питона ! може ли да ми дадете някакви насоки !!! благодаря !!

Leave a Reply