Здраве на Хамстерите

Здраве на Хамстерите

От екипа: Поради зачестилите коментари с болни хамстери публикуваме този материал. От него ще разберете как трябва да гледате хамстерчето си за да бъде здраво и какви са симптомите когато то е болно. Съвета който можем ние да дадем е когато забележите някои от тези симптоми да се обърнете към ветеринар.Бихте могли да звъннете по телефона и да ви дадат съвет за първа помощ (аз лично съм го правила за моето коте и ветеринара с който разговарях беше много отзивчив).
Надяваме се да бъдем полезни с материала по долу.

Здравето на вашият хамстер зависи от вас. Течението, горещия и студения въздух, влагата могат да разболеят вашия любимец. При ваденето на хамстера извън клетката трябва да го предпазвате от различни опасности, които се крият в дома ви. Не бива да има достъпни за него електрически кабели. Не бива да го изпускате от поглед ако наблизо има съдове пълни с вода. Хамстерите са любопитни и се пъхат във всяка дупка, която открият (зад парно, под мебели и др). Ако имате друг домашен любимец той не трябва да присъства в стаята когато хамстерът е на разходка. Чрез предварителното обезопасяването на всички тези неща вие ще осигурите вашето спокойствие и сигурността на вашия любимец.

Хамстерите са едни от най-устойчивите на болести животни. Здравето им обаче много зависи от условията, в които ги отглеждате. Ако те са оптимални и в клетката се поддържа чистота няма да имате проблем с новият любимец. Повечето от заболяванията трябва да се търсят в неправилното хранене или неподходящо място на клетката в дома. Профилактиката при този вид животни е за предпочитане пред лечението.

Тъй като хамстерите живеят кратко трябва още в зоомагазина да се избере млад и добре подвижен индивид, който да радва собствениците си по-дълго време. Въпреки това и дори при много добри условия на отглеждане вашият хамстер може да се разболее. Признаци на това са намалената подвижност, безапетитие, притворени очи, изтечения от очите или носа, проскубване или опадане на козината. При наличие на някои от тези симптоми трябва да се обърнете към вашият ветеринарен лекар. Не трябва да му давате лекарства без лекарско предписание. Така вместо да му помогнете може да му навредите.

източник

103 COMMENTS

  1. днес забелязах,че хамстера ми е много отпуснат,не се движи и не играе.Бихте ли ми казали какво е това и как да го лекувам!

Leave a Reply