Джак ръсел териер

Джак ръсел териер

Джак ръсел териера е малко и активно куче създадено с цел за лов. Кръстен е на своят създател проповедникът Джон Ръсел. Той е живял през 19 век в Англия и е бил страстен ловец на животни. В желанието си да развъди специална порода за лов на лисици, той създава днешните Джак ръсели. Те са селекционирани за лов и живот на открито, при всякакъв климат. И без проблеми издържат, при сняг, студ и горещина. Отличителна черта за тези кучета е тяхната интелигентност и често биват избирани за филмови продукции. Предполагам си спомняте кучето от филмът “Маската”.

Физически характеристики
На височина те са между 26-35 см и теглото им е между 6-7 кг. Главата му е с плосък и не много широк череп, към очите постепенно се стеснява. Стопът му е добре изразен. Муцунката му е широка, със силни челюсти, пигментирани устни и ножична захапка. Има малки, тъмни очи и проницателен поглед. Ушите му са пречупени и спуснати. Тялото е по дълго от височината му. Опашката му при покой може да е свита. При движение трябва да е изправена и, ако е купирана, върхът и да бъде на равнището на ушите. Космена покривка: косъмът може да е гладък, начупен или твърд с преобладаващ бял цвят. Позволени са черни, рижи или кафяви петна. Имат продължителност на живота между 13-16 години и са сравнително здрави кучета.

Характер
Джак ръсел териерът е игриво, енергично и весело куче. Смели и дружелюбни са, чудесно се разбират с други домашни любимци и деца. Но към чужди хора и кучета са по скоро недоверчиви. Те обичат спорта и движението и се нуждаят от дълги разходки съпроводени с игра. Това е голямо куче в тяло на малко куче, досущ като големите кучета имат нужда от много движение. А докато го разхождате е нужно да сте на щрек, понеже тези дребни кучета са изключително смели и са способни безстрашно да скочат на доста по големи кучета от тях.

И ако можем да обобщим, избирайки Джак ръсел териер вие избирате едно прекрасно игриво и енергично куче с което не бихте скучали, той винаги е готов за игра и да научи нещо ново. Прекрасни кучета за енергични хора. И нещо любопитно, те могат да скочат на височина 5 пъти ръста им.

SIMILAR ARTICLES

0 3319

0 2964

NO COMMENTS

Leave a Reply