Декоративно мини прасе

Декоративно мини прасе

Декоративните мини прасенца, набират все по голяма популярност. Те са очарователни, мили и добронамерени домашни любимци. Прасетата са едни от най – интелигентните животни, и по интелигентност са наредени на 4 място, след човека, маймуните и делфините.
Дребният им ръст се е получил след селектирана кръстоска на клепоухо прасе с малко диво прасе. Достигат до 30-40 см височина и тежат около 18 кг. Продължителността на живота им е между 12-18 години и са здрави животни, които боледуват рядко.

Характер
По характер те са изключително гальовни, привързващи се към стопаните си. Лесно се поддават на дресировка. Много са дружелюбни и чудесно се разбират с хора и животни. Любопитен факт е тяхната способност да имитират, ако бъдат гледани заедно с куче в даден момент те може вместо грухтене да издават подобен звук на лай, а ако са гледани с коте на мяукане.

Физическа активност
Мини прасенцата се нуждаят от ежедневна физическа активност, като се внимава да не се прекалява с дълги разходки. Ежедневно е нужно да бъдат излагани на слънце, за да могат да поемат витамин D. Но имайте предвид, че те лесно изгарят и е добре да не прекалявате със слънчевите бани, а ако е силно слънцето, може да ги мажете с детски слънце-защитен крем.

Хранене
За да имате здраво прасенце е много важно те да се хранят правилно. По правило те са лакомници е важно да не преяждат. Ако теглото им е наднормено, това може да доведе до здравословни проблеми като: проблеми в гърба и коленете. Основната им храна трябва да бъде необработена трева, а през зимният сезон сено. Зеленчуците също трябва да присъстват в ежедневното меню, като подходящи за тях са: карфиол, моркови, броколи, краставици, маруля,зелен фасул и тиквички. Важно е храната да е разнообразна и свежа, за да получава максимално много и разнообразни витамини. Сладкото и кофеинът са отрова за прасетата. В никакъв случай не бива да се хранят с кучешка или котешка храна. Плодове и царевица може да се дават в малки количества, понеже в тях има високо съдържание на захари. Доматите и чушките също не са желателни, заради високата си киселинност. Ядките са подходяща храна за да си набавят протеини и разнообразно меню.
Водата е много важна, прасенцата имат нужда от прясна и чиста вода в по големи количества, за да имат добро храносмилане. Важно е да имат достъп до вода през цялото време на деня и нощта.

Грижа за кожата
Най важният фактор за здрава кожа при мини прасенцата е качествената здравословна диета. Често прасенцата имат суха кожа, затова е желателно да добавяте един път седмично в менюто им ленено масло или кокосово масло. А ако има силна сухота, може да втривате, кокосово масло един-два пъти седмично върху кожата им.
Нужно е един път в седмицата да бъдат вчесвани, за да имат здрава козинка.
Къпането на вашето мини прасенце, трябва да става само при нужда и да се внимава да не се къпе често, тъй като се изсушава кожата им. Шампоанът с който се къпе, трябва да е анти-алергичен. А за да е по приятно къпането може да добавите лакомства, които да давате на прасчо.

Друг чувствителен орган е тяхната зурла. те обожават да душкат и ровят с нея. Когато ги извеждате е добре да ги оставяте да ровят по растенията с нея. В никакъв случай не ги удряйте, дори и лекичко по зурлата им, тя е един от най-чувствителните им органи.
Преди да си вземете прасенце също така, трябва внимателно да проучите мястото от което ще го купите. Тъй като често срещани са измамите и в даден момент, може да си имате 200 килограмово домашно прасенце.

NO COMMENTS

Leave a Reply