Декоративни зайци Лъвска глава

Декоративни зайци Лъвска глава

Тези прекрасни зайковци, произхождат от Белгия и са с много интересна история за произхода си. Първоначално те са били размножавани от животновъди, които са се опитали да развъдят Дълго-космест Заек Джудже, чрез кръстосване с миниатюрна Швейцарска Лисица и Белгийско джудже. Целта на размножаването е била да се използва козината им за плетене на вълна. Но полученият резултат от кръстоската и лъвската глава, предизвикал голям интерес и така се зародила породата Лъвска Глава.

Характерното за зайците лъвска глава е силно окосмяване в областта на лицето и шията, което наподобява лъвска грива и от тази характеристика произлиза името им. Гривата им е гъста и мека и достига до 5-7 см. и в зависимост от гените може да има единична или двойна грива. Козината в останалата част на тялото е средно къса, а цветът може да варира. Крайниците им са средно дълги и теглото им е между 1-1.6 кг.

По характер зайчетата Лъвска лава са любвеобилни, обичащи внимание и игриви. Те са много енергични и игриви и се нуждаят от широко пространство, където да тичат. Когато са уплашени или стресирани е възможно да проявят агресия. А за да спечелите доверието им, трябва да сте нежни. любещи и съобразяващи се с тях.

Нужно е редовно да разресвате козината им за да не се спластява и образува възли. И да следите състоянието на зъбите им. При тях се проявяват по често стоматологични проблеми отколкото при други породи зайци.
Храненето е два пъти на ден, като задължителна храна е изсушеното сено, което трябва да е 80% от храната им. В зоомагазините се продава и заешка храна, която може да се ползва като допълнение.

SIMILAR ARTICLES

NO COMMENTS

Leave a Reply