Гарваните са умни

Гарваните са умни

С клюновете си те посочват мъх, камъни, клончета

Досега се смяташе, че единствените животни, които могат да общуват така, са маймуните. Германски и австрийски биолози обаче установиха, че гарваните са не по-малко умни.
Експерти от екипа на Симоне Пика от института “Макс Планк” по орнитология маркирали гарвани, за да ги различават и ги наблюдавали.
Птиците използвали клюновете си, за да жестикулират. Учените сравняват поведението на гарваните с начина, по който бебетата сочат и вдигат предмети, за да привлекат вниманието към тях.  По този начин птиците търсят предимно вниманието на противоположния пол, а като го получат си поделят с него плячката.
Гарваните са от едно семейство с враните и свраките. Според специалистите, те превъзхождат по интелект повечето птици. Резултатите им в тестове за интелигентност са подобни на тези на човекоподобните маймуни.
“Гарваните се характеризират със сложно общуване в двойката, сравнително продължителни периоди за създаване на връзка и относително голямо сътрудничество между партньорите” – каза д-р Пика.

NO COMMENTS

Leave a Reply