В грижа за болния домашен любимец

В грижа за болния домашен любимец

От известно време зачестиха въпросите ви за здравето на домашния любимец, грижата за него, когато е болен, а също и какво да правите при спешен случай. Разбира се, ситуациите могат да са различни и опасността за животното – също. В следващите редове ще се спрем на най-честите случаи и как бихте могли да се справите.

1. Ако не можете да направите нищо, за да помогнете на животното, потърсете дежурни ветеринари и по най-бързия начин го заведете  на преглед. Ами ако няма работеща клиника  в момента? Само не се паникьосвайте. Намерете одеяло, постелете го и настанете върху него животното. Стойте близо до своя любимец, защото в такива моменти грижата и любовта ви към него са от решаващо значение за възстановяването.

zoo sviat bolno kuche В грижа за болния домашен любимец

2. Огледайте животното. Има ли драскотини? А кръв? Проверете за следи от ухапвания. Много ли е стресирано? Наблюдавайте. Например, наранената или болна котка ще се опита да се скрие. Ако забележите подобно поведение, значи определено нещо не е наред с животинчето.

  • Ако раната на домашния ви любимец сълзи или кърви, това изисква незабавно прилагане на лекарства. Повдигнете ранения участък като се стремите да е в позиция над сърцето и ако можете, направете превръзка. Притиснете раната колкото е възможно, за да прекъснете изтичането на кръв
  • Ако е само ожулване, третирайте областта два пъти дневно с водороден пероксид и постепенно ще започне да заздравява
  • Най-сериозно и опасно е, когато кръвта шурти на струи от раната. Потърсете медицинска помощ веднага! Ако животното изгуби твърде много кръв, ще изпадне в шок и дори може да умре. Поставете дебели слоеве превръзки, повдигнете наранения участък, доколкото е възможно и се опитайте чрез натиск да спрете изтичането на кръв

3. Дайте на любимеца си нещо меко за ядене. В такива случаи храната трябва да е максимално лека, за да не натоварва храносмилателната система на и без това отпадналото животно. Ако по тялото има видими подутини, а козината окапва, много е вероятно да има абсцес, причинен от ухапване. Третирайте с водороден пероксид.

4. Ако има счупване, увийте около участъка хавлия и поставете животното да легне. Нека си почива. Когато домашният ви любимец е болен и не може да пие вода по нормалния начин, най-добрият метод да му осигурите вода за пиене е чрез спринцовка. За целта не трябва да има игла на нея.

5. Грижете се добре за животинчето не само, когато е болно и отпаднало. Уверете се, че няма опасност от токов удар, който би могъл да го нарани. Приберете всички малки неща. Знаете, че кученцата много обичат да изследват обкръжаващата ги среда и като нищо от любопитство ще налапат нещо, което не е за тях.

zoo sviat bolna kotka В грижа за болния домашен любимец
Още два съвета:

  • Що се отнася до котките, ако мъркат и не могат да се изправят или се държат като болни, това не е никак добър знак. Когато не се чувстват добре, те мъркат, за да се успокоят. Звукът може да е приятен, но не винаги това означава, че всичко е наред
  • Уверете се, че стайните растения не са отровни за домашния любимец

Имайте едно на ум! Някои препарати против бълхи, които се използват за килимите могат да навредят на лапичките на вашия любимец. Винаги проверявайте указанията и етикетите на подобни препарати.

  • Не давайте на кучетата и котките грозде, лук или шоколад. Тези храни съдържат съставки, които вредят на животинската храносмилателна система и могат да имат фатални последици
  • Не прилагайте спирт върху раните на своя домашен любимец. Вместо това ползвайте водороден пероксид (Hydrogen peroxide)
  • Не оставяйте домашния си любимец сам в колата през лятото. Температурата в купето може да се повиши драстично, което да причини смърт на животното

SIMILAR ARTICLES

0 821

0 5125

NO COMMENTS

Leave a Reply