Боксер – кучето шампион сред работните породи

Боксер – кучето шампион сред работните породи

0 2838

Представителите на породата се славят като същински атлети. Кръстени са с това име, заради уменията си да раздават крушета. Често пъти Боксерът се изправя на задните си крака и удря с предните, сякаш действително се боксира. Тези кучета провокираха интереса ни и потърсихме повече данни за тях.
Външен вид на породата
Боксерите се срещат в три основни вида окраска:

Жълто-червеникав и жълто-кафяв – цветът варира от наситено кафяв до бледо жълт. Черната маска на лицето е много ясно очертана;
Тигров – има разположени напречни черни ивици по основната окраска;
Бял

Очи, уши и нос
Очите на породата винаги са тъмно кафяви. Те са дълбоко поставени и не много изпъкнали. Ушите са разположени високо, като придават прям вид на животното. Носната гъба е в ясно изразен черен цвят.

Опашка
Високопоставена и насочена нагоре.

Космена покривка
Боксерът има лъскава и гладка космена покривка. Космите са много къси и плътно прилепнали към тялото.

Характер и поведение
Боксерите не са представители на тихите и спокойни породи. Много трудно могат да останат незабелязани. Обичат да се забавляват и са много активни. Дори когато достигнат зряла възраст успяват да запазят детското у себе си. Игривостта им е голяма, биха могли да гонят играчките си дори и в тъмното.
Те се с добър нрав и много предани към своите стопани. Обичат вниманието и им харесва да бъдат глезени и обгрижвани.
Боксерите са верни приятели и много добри пазачи. Когато са доволни от нещо и се чувстват добре, умеят да го показват. Стъпват много леко, с изключителна лекота и грация.
Според специалистите, когато е добре социализиран и внимателно обучен, Боксерът няма проблем с другите животни, но е добре да се внимава.
Понякога представителите на породата могат да бъдат много мнителни към непознати лица и животни. Не са редки случаите когато ги приемат като директна заплаха.
От най-ранна възраст Боксерът трябва да разбере кой командва, за да се спестят много неприятни и проблемни ситуации.

Отглеждане
Боксерите не са сред кучетата, които се гледат особено лесно. Могат да бъдат отглеждани в жилища и дворове, но ако живеят в апартамент дългите разходки са повече от задължителни. Тези животни трябва да могат да изразходват голямата си енергия. Ако се отглеждат в двор, мястото трябва да бъде подсигурено с достатъчно висока ограда. Обичат да скачат и с лекота биха преодолели малките препятствия.

Поради факта, че породата е късокосместа, експертите съветват тези кучета да се пазят от големи студове. Същото важи и за големите горещини, защото могат лесно да прегреят.

Здравословен статус
За съжаление, породата Боксер е една от предразположените към ракови заболявания. Честите профилактични прегледи при специалист са повече от желателни.

Предразположени са към:

• Епилепсия
• Неврит
• Кардиомиопатии
• Тазобедрена дисплазия
• Дихателни проблеми
• Стеноза на аортата
• Глухота – при белите на цвят Боксери
• Алергии
• Простуда
• Прегряване в горещите дни

С правилен подход и ранна дресировка Боксерът е чудесен домашен любимец. Още за здравословния статус, анатомичните и физиологични особености, както и друга интересна информация за породата може да намерите тук: http://zoovidove.baubau.bg/%D0%B1%D0%BE%D0%BA%D1%81%D0%B5%D1%80

SIMILAR ARTICLES

0 820

0 5125

NO COMMENTS

Leave a Reply