Шимпанзета надминаха студенти на тестове за памет

Шимпанзета надминаха студенти на тестове за памет

0 608

096429e544 Шимпанзета надминаха студенти на тестове за памет
Шимпанзетата притежават великолепна фотографска памет, много по-силна от човешката , твърдят японски учени. По време на проведени от тях тестове за памет младите шимпанзета показали по-добри резултати от студенти.

Участниците в експеримента трябвало да запомнят местоположението на различни числа на компютърен екран и след това да си припомнят тяхната последователност. Учените съобщават за изследването си в списание “Current Biology”.

Те добавят, че изглежда ние не оценяваме в достатъчна степен разума на най-близките ни роднини, като смятаме, че в областта на паметта и останалите умствени задачи шимпанзетата изостават силно от човека.

“Хората, включително и много биолози, до момента смятат, че човекът изпреварва шимпанзето във всички области на мозъчната дейност”, казва водещият изследовател Тецуро Мацузава от университета в Киото. “Никой не можеше да си представи, че шимпанзетата – млади шимпанзета, едва на 5 години – могат да се справят с тест за памет по-добре от хората.

За първи път ние показахме, че младите шимпанзета притежават фантастични способности за запомняне и възстановяване в паметта на последователност от числа, по-добра способност от възрастни хора, които се изследваха на същите уреди и с използването на същите процедури”, добавя ученият.

В експеримента са участвали 6 шимпанзета, три майки и три деца, и студенти от университета. Майките и петгодишните им потомци вече били обучени да “броят” от 1 до 9. По врем на изследването на всеки от участниците били показвани цифри от 1 до 9 на екрана на монитор, който реагира на допир.

След това цифрите били сменяни от празни квадрати и участникът в експеримента трябвало да си спомни коя цифра в кой квадрат се е намирала и да докосне съответния квадрат. Станало ясно, че младите шимпанзета запомняли последователността по-добре не само от майките си, но и от студентите, които правели теста по-бавно, отколкото трите хлапета.

След това изследователите започнали да променят времевите периоди, в които цифрите стояли на екрана, за да сравнят “работната памет” на хората и шимпанзетата. Когато времето било съкратено до минимум, 210 милисекунди, шимпанзетата показали по-добри резултати не само в скоростта, но и в точността на запомняне. Толкова кратко време не ни позволява да „пробягаме” с очи по екрана, тоест да повторим действието, което правим всички, докато четем.

цялата статия тук

SIMILAR ARTICLES

NO COMMENTS

Leave a Reply