Шимпанзетата опознават чуждите характерни черти чрез наблюдение

Шимпанзетата опознават чуждите характерни черти чрез наблюдение

shimpanze Шимпанзетата опознават чуждите характерни черти чрез наблюдение

Американски изследователи са установили, че шимпанзетата могат да разберат дали някои хора са щедри, наблюдавайки взаимодействието им с други хора, съобщи ЮПИ.
Изследователите си поставили за цел да разберат дали шимпанзетата, както хората, могат единствено по пътя на наблюдението да имат точна преценка за характерните черти на други същества, вместо да разчитат на директното взаимодействие с тях.
В рамките на първия експеримент маймуните трябвало да наблюдават как непознати хора се съгласили или отказали да дадат храна на познат човек.
В рамките на втория експеримент шимпанзетата наблюдавали как непознати хора дават или отказват да дадат храна на други шимпанзета, вместо на хора.

Когато по-късно им позволили да взаимодействат с щедри или с егоистични хора, повечето шимпанзета предпочели да поискат храна от щедрите хора.

Изследователите от университета “Джордж Вашингтон” заключили, че шимпанзетата могат чрез наблюдение да открият стабилност в характера или поведението на индивида.
Изследователите смятат, че тази способност може да послужи като катализатор за еволюцията на различни характерни черти. Резултатите от изследването са публикувани в Animal Cognition. БТА

NO COMMENTS

Leave a Reply