Учени откриха рядка гигантска костенурка във Виетнам

Учени откриха рядка гигантска костенурка във Виетнам

 00082595 Учени откриха рядка гигантска костенурка във Виетнам

Биолози са забелязали гигантска костенурка с мека черупка в северен Виетнам, за която се смяташе, че е изчезнала в естествена среда, съобщиха от американската „Cleveland Metroparks Zoo“, предаде агенция Ройтерс.

Експертите на зоопарка по азиатски костенурки са открили вида Rafetus swinhoei в езеро западно от виетнамската столица Ханой след тригодишно издирване. Това е единственият известен оцелял екземпляр.

„Откритието е изключително важно, защото тази костенурка е сред най-застрашените от изчезване видове в света“, заяви Дъг Хендри, координатор на азиатската програма на зоопарка.

„Този вид е легендарен сред виетнамското население, така че вероятно това е възможност легендата да придобие измерения“, добави той.

От зоологическата градина съобщиха, че единствените останали 3 броя от тази костенурка се намират в зоопаркове в Китай (2) и една в езеро в центъра на Ханой. Тежат до около 140 килограма, дължината им е около 90 сантиметра и живеят над 100 години. Загиват, защото са търсена храна, изчезват местата им за снасяне на яйца и заради замърсяването. Над 15 млн. костенурки се продават в Азия всяка година, по-голямата част от тях в Китай./БГНЕС

1 COMMENT

Leave a Reply