Учени откриха как птиците летят на ята

Учени откриха как птиците летят на ята

7833544de3 Учени откриха как птиците летят на ята
Учени са открили просто правило, което обяснява как хиляди скорци летят на ята, пише в. “Дейли телеграф”.

Начинът, по който птиците извършват прецизни полети на ята, без да се сблъскват, отдавна озадачава специалистите.

В рамките на европейския проект STARFLAG /Starlings in Flight – Скорци в полет/ учените са успели да намерят отговор на загадката. Целта на изследователите била да открият как скорците летят заедно, без нито една птица да остава изолирана, когато атакуват хищни птици.

Специалистите използвали нови модели за големи ята от скорци, прелитащи над железопътната станция “Термини” в Рим, за да проверят различни теории.

Оказало се, че поведението на скорците е съвсем различно от досегашните представи. Според настоящите компютърни модели всяка птица взаимодейства с останалите на определено разстояние от нея. Новите наблюдения обаче показват, че всяка птица държи под контрол определен брой от съседите си – седем на брой, независимо от разстоянието им.

При нападението на хищник ятото се разширява значително, но птиците са в състояние да се прегрупират бързо, защото сплотеността им не зависи от физическото разстояние между тях, а по-скоро от способността им да взаимодействат с определен брой свои съседи.

Данните от изследването показват също, че птиците са по-умни, отколкото специалистите са предполагали.

Взаимодействието на скорците в зависимост от броя на съседите, а не съобразно разстоянието, говори за по-сложни познавателни способности, обясняват специалистите. БТА

NO COMMENTS

Leave a Reply