“Състариха” птиците с 40 милиона години

“Състариха” птиците с 40 милиона години

ptica Състариха птиците с 40 милиона години

Предшествениците на съвременните птици са се появили по-рано, отколкото се смяташе досега – преди 100 млн. години, а не преди 60 млн., съобщи Вашингтон профайл. Това е установило съвместно изследване на учени от Бостънския университет, а също от вузове в Чикаго и Мичиган.

Обикновено изследванията в това направление се извършват от два вида специалисти – от палеонтолози, които анализират фосили, и от биолози, които проучват данните от молекулярните анализи.

Двете групи учени си имат своите проблеми: по останките от организмите палеонтолозите често не могат да проследят цялата история на процеса. От своя страна молекулярният анализ също не е от най-точните. Прието е например да се смята, че на всеки 2 млн. години ДНК се променя с 2%. Следователно, ако в генетичния код на два вида животни има 10% разлики, може да се предположи, че те са имали общ прародител преди 5 млн. години, твърдят изследователите.

В рамките на новото изследване е бил използван принципно нов метод за молекулярен анализ, който е позволил да се премести назад с 40 милиона години периодът на възникване на първите птици. БТА

NO COMMENTS

Leave a Reply