Създадоха “супермишка”

Създадоха “супермишка”

0 864

 mishka.thumbnail Създадоха супермишка

Учените по цял свят са потресени от успехите на генетично модифицирана “супермишка”, на която американски биолози са успели да предадат необикновена физическа сила и издръжливост.
Тя може да тича часове наред, без да се уморява. Живее по-дълго, прави секс по-често, яде повече, но не дебелее, пише “Индипендънт”.
Достиженията на гризача в сравнение с останалите мишки са сравними с резултатите на най-добрите спортисти в света.
Може да се очаква откритието на американските учени да бъде използвано за радикално усъвършенстване на физическите възможности на човека.
Супермишката може, без да си почива, да тича цели пет часа, дори повече, със скорост 20 метра в секунда, изминавайки до 6 км. Според изследователите това ще е равносилно на изкачване от човек на велосипед, с висока скорост, на алпийски връх, при това без почивки.
Супермишката изяжда 60% повече храна от обикновената, но не дебелее. Тя живее по-дълго и дори на “преклонна възраст” не губи репродуктивните си способности.
Американските учени, създали тези мишки – сега те имат цяла колония от 500 такива животни, казват, че сами са били удивени от възможностите им.
Особено като се има предвид, че супермишките са създадени при стандартна процедура по модифициране на един-единствен ген, който регулира обмяната на веществата. Този ген при мишките е общ с хората.
Всичко обаче си има и обратна страна. Супермишките тежат по-малко от обикновените. Освен това те са крайно агресивни.
“Каква е причината, засега не можем всъщност да разберем”, каза Ричърд Хенсън, професор по биохимия от Кливлънд, Охайо.

източник 

NO COMMENTS

Leave a Reply