Рибата с прозрачна глава

Рибата с прозрачна глава

 riba Рибата с прозрачна глава

Впечатляващата картина, представяща разнообразието в природатата по прекрасен начин, е пред очите ви. Това е рибата с прозрачна глава – красива и учудващо странна. Кръстена на своите „обемисти” очи, тя е позната на хората още от далечната 1939, когато за пръв път рибари откриват подобен екземпляр във водите на Атлантическия океан.

Макар оттогава да са изминали повече от 70 години, рибата е останала “чужда” за естествоизпиатели и изследователи. Все пак живее на повече от 600 метра под повърхността в Атлантическия, Индийския и Тихия океан, където водата е почти мастилена и затруднява всеки опит за детайлен анализ.

Днес, благодарение на отличната техника и достиженията на науката, можем да надникнем в тялото на рибата – една наистин налудничава гледка. На пръв поглед очите са си на мястото, но анализът в лаборатория доказва, че това всъщност са центровете за обоняние. Очите са на съвсем различна позиция, под зелените овали, които филтрират светлината. Зрителните органи могат да се движат и, най-общо казано, сочат като “бинокли” в зададената посока, а статичната им позиция е нагоре.

Казано с няколко думи – едно наистина уникално зрелище за всички любопитни почитатели на разнообразието в природата.

5 COMMENTS

  1. чудно ми беше дали тази рибка може да се отглежда в аквариум и ако може каде мога да я намеря

  2. Томи мисля че тая рибка можеш да си я намериш ако успееш да стигне6 до дуното на атлантическия тихия или индииския океан и ако случаино до тогава не те изяде някое подводно чидо или дробовете ти не се свият като мокра наилонова торбичка

  3. Извинявай Jaki, но според мен това не е PhotoShop! Рибата на снимката наистина и истинска! Ако беши измислица как тогава щеше да има сведения за нея?
    А на теб Томи бих казала “What a crazy idea!” Такъв уникат дори учените не са успели да нарекат! Тя живее само в Атлантическия, Индийския и Тихия океан, където водата е почти мастилена и затруднява всеки опит за детайлен анализ. Не прочете ли? Ако можеше това чудо да се отглежда в аквариум,много заможни хора биха си позволили да я купят,не е ли така? Или поне щеше да я има в един добър зоопарк или воден басеин достъпен за хората,които спокойно ще могат да я наблюдават.Надявам се получи хубав отговор! Или пък ако още не си се помирил със съдбата ще се радваме някой ден да станеш един морски откривател,който ще предоставя наблюдението на тази и други чудновати обитатели на моретата и океаните.Аз стискам палци!И понеже мога да ти дам още информация за чудни морски риби и същества ще се радвам да ми пишеш на e-mail: [email protected]
    Късмет,морски обожатели!

Leave a Reply