Птиците спят като бозайниците

Птиците спят като бозайниците

gulub Птиците спят като бозайниците

Изследователи от института по орнитология “Макс Планк” в Зеевизен (Германия) откриха, че птиците наваксват съня си също както хората и другите бозайници, предаде ДПА.

Екипът на д-р Долорес Мартинес-Гонсалес е установил, че птиците – в случая гълъби, отглеждани в кафез – когато бъдат лишени от сън, по-късно придремват набързо.

Също както при хората и всички бозайници сънят на птиците се състои от две фази: дълбок сън без сънуване с бавни мозъчни вълни се редува с фази на бързи очни движения, през които очевидно се сънува. Без да е известно дали птиците сънуват, това изследване показва, че те са единствената таксономична група освен бозайниците, които имат и двете фази на съня.
Орнитолозите са попречили на гълъбите да дремят за кратко, което те обикновено правят през последните часове на деня. През нощта птиците не са били обезпокоявани. Когато гълъбите си наваксвали съня, продължителността на съня им с бавни вълни не се е увеличила, но броят на бавните вълни е нараснал. Същото се наблюдава при бозайниците.

Това означава, че гълъбите и други птици са в състояние да си наваксат изгубения сън по-късно, без да им е необходимо да спят по-дълго. С други думи, ако гълъбите понякога не могат да спят, защото наблизо дебне враг, те ще си отспят по-късно, като спят по-дълбоко. БТА

NO COMMENTS

Leave a Reply