Прилеп излетя с астронавтите от “Дискавъри”

Прилеп излетя с астронавтите от “Дискавъри”

016e76697c Прилеп излетя с астронавтите от Дискавъри
Седмината астронавти от американската космическа совалка “Дискавъри” имаха неочаквана компания момента на изстрелването в неделя от космическия център “Кенеди” във Флорида, съобщиха от НАСА.

На кадър, заснет от външна видеокамера се вижда прилеп, прикрепен към външния резервоар на совалката, които остава там и в момента на изстрелването.

“Анализ на кадрите от изстрелването показва, че той се е задържал там най-малко до момента в който совалката е напуснала площадката за изстрелване, преди да я изпуснем от пглед”, се казва в документа на НАСА, разпространен на сайта Space.com.

Той смени позицията си на няколко пъти по време на обратното броене, но не излетя до края. Според данните от инфрачервените камери той е бил жив и не е замръзнал, както мнозина може да си помислят. Експерти мислят, че в момента, в който е кацнало на резервоара, който съдържа два милиона литра течен водород с много ниска температура, животинчето си е счупило крилото. То е имало рана на крака и затова не е могло да излети.

Никой не знае какво се е случило с него, но от НАСА считат, че неговото космическо приключение е било кратко. Този прилеп не е единственият, който се е опитал да полети в космоса. Негов събрат е бил забелязан прилепен към външния резервоар на совалката “Индевър” през 1996г., а друг – към “Колумбия” през 1998г. Вторият обаче излетял преди изстрелването на совалката.

NO COMMENTS

Leave a Reply