Откриват паметник на кучето Лайка

Откриват паметник на кучето Лайка

7 2001

laika Откриват паметник на кучето Лайка

Бронзов паметник на кучето Лайка, което бе изстреляно в космоса на 3 ноември 1957 г. и загинало в орбита, ще бъде открит днес в Москва, в района на стадион “Динамо”.

Паметникът ще се намира в непосредствена близост до Института за военна медицина, в който се е подготвял космическият експеримент с участието на Лайка.
Кучето е първото живо същество, което е летяло в космоса. То е загинало по време на полета: няколко часа след старта е починало от прегряване на космическия спътник и стреса.

В СССР едва след седмица е било обявено, че Лайка е починала уж безболезнено няколко дни след старта. Макар че животното не е оживяло, все пак експериментът е доказал, че човек може да издържи изстрелването в космоса и безтегловността.

източник

7 COMMENTS

  1. az vqrvam 4e LAIKA e nai-umnoto sa6testvo na zemqta za6toto e dalo jivota si za ne6to za koeto tq…. naistina horata mislqt samo za opiti.obi4am ku4eto LAIKA.

  2. On July 29th, 2009, cveteto_vd said:

    az vqrvam 4e LAIKA e nai-umnoto sa6testvo na zemqta za6toto e dalo jivota si za ne6to za koeto tq…. naistina horata mislqt samo za opiti.obi4am ku4eto LAIKA.
    хахха … ти добре ли си? .. то да не би да е знаело какво прави .. да не би да се е сагласило защото е разбирало -.-

  3. 3 ноември 1957 !На шестия ден в орбита батериите на спътника се изтощават и той продължава да обикаля около Земята.На 14-ти април 1958!космически апарат навлиза в атмосферата след 2,570 орбити около Земята.Има данни че, на 14 април в атмосферата са паднали само модул 2 и корпуса му ! Лайка е била Обучавана от Руски учени и най вероятно е издържала много по далго!

  4. Лайка, Е първия Представител На Планетата Земя В Открития космос ! Гагарин е 2 ри

  5. Kak moje da ostavqt ky4eto da ymre ei taka IDIOTI moje ne vi li e jal pone malko xorata opredeleo sa 4ydovi6ta!!!

Leave a Reply