Най-ранните прилепи са били глухи

Най-ранните прилепи са били глухи

43a345c44a Най ранните прилепи са били глухи
Най-ранният фосил на прилеп, намиран досега, показва, че животните са развили способността си за ехолокация, след като са започнали да летят, съобщи сп. “Ню сайънтист”.

Нанси Симънс от Американския природонаучен музей в Ню Йорк и екипът й са изследвали фосил, намерен в Уайоминг в скална формация на 52 млн. години.

Видът Onychonycteris finneyi е имал здрав гръден кош и дълги кости на пръстите. Това показва, че той е можел да лети. Зъбите му са подобни на тези на днешните прилепи, които се хранят с насекоми.

При него обаче липсват особеностите на ухото, които са необходими за ехолокация. Това е способността да се използва отразен звук за идентифициране на обекти по време на полет.

Без ехолокация, примитивният прилеп по-трудно е ловял насекоми. Той вероятно си е помагал с обоняние и със зрение или просто се е стараел да ги чуе. Не след дълго Onychonycteris finneyi е бил изместен от друг вид – Icaronycteris index, открит в същите скали. Неговите кости на черепа вече показват, че е използвал ехолокация. БТА


NO COMMENTS

Leave a Reply