Най-новите котки на Америка

Най-новите котки на Америка

4 3698

 rijavo kote Най новите котки на Америка

Редките породи, селекционирани и отглеждани главно в САЩ, няма да смаят българския любител. Повечето от пухкавите писани много приличат на бездомните нашенки, които безгрижно подскачат около кофите за боклук или се увъртат в крака ви пред кварталното кафене. Разликата, разбира се, е в цената.
Йоркска шоколадова
Йоркската котка с цвят на какао е нова порода, получена от домашни котки с неизвестен произход. Тя е получила своето име в чест на американския щат Ню-Йорк. През 80-те години на ХХ в. Джанет Чифари отгледала много красиви тъмнокафеникави котета от баща с черна козина и черно-бяла майка, пише в. “Монитор”.
Вероятно генът на шоколадовата окраска е получен от сиамски котки. Породата е изключително рядка и е почти неизвестна извън пределите на САЩ.
Характер: Йоркските котки са много активни, енергични, подвижни. Те обичат компанията на хората и добре се разбират с децата.

Калифорнийска сияеща
Писаните от тази порода външно приличат на диви животни. Идеята да се получи порода домашна котка, приличаща на малък леопард, дошла в главата на сценариста от Холивуд Пол Кейси. Той бил на пътешествие в Танзания, където научил, че броят на леопардите застрашително намалява заради бракониерството.
Породата е получена изкуствено чрез кръстосване на британска късокосместа, абисинска, сиамска, американска късокосместа, а така също и други безпородни котки. Кръстоската била демонстрирана за първи път през 1986 г.
Името й се дължи на щата Калифорния, където е създадена, а се нарича “сияеща” заради красивите тъмни петна по козината, напомнящи оперението на някои птици.
Характер: Въпреки че на външен вид приличат на диви котки, “калифорнийците” имат доста приятен характер. Те са ласкави, нежни и общителни. Прекрасни ловци са и притежават характерната за дивите хищници прокрадваща се походка.

Ла Перм
Това е нова порода от рексова мутация, открита в Далас, щата Орегон през 1982 г. Неин “баща” е Л. Коел. Пет години по-късно орегонските котки били представени за първи път на изложба.
Характер: Те са много нежни и общителни, възторжено и силно мъркат, срещайки погледа или улавяйки гласа на стопанина си. Ла Перм обожават целувките, мечтата им е да бъдат вечното бебе в ръцете на любимите си хора. Те са любопитни, човеколюбиви и обичат цялото семейство, а не само човека, който им дава храна. Дори кучетата не са лишени от тяхната искрена котешка любов.

Пиксибоб
Още една нова порода, получена при кръстосване с диви късоопашати горски котки – над 11 разновидности има на територията на САЩ и Канада. Целта на селекционерите е била да се получи домашна котка с външност на див рис. Случайни кръстосвания ставали често, но в края на 80-те години на ХХ в. Е. Бревър получила потомство от две хибридни животни – това било котето Елфи, напомнящо по външен вид и окраска див рис.
Характер: Пиксибобите са образец на сдържаност, тактичност, ненатрапчива нежност и олимпийско спокойствие. Те не са флегматични, както някои други породи. Предани са на своите стопани, към останалите хора се отнасят предпазливо, но никога не проявяват агресия.

Сноу-шу
Породата била създадена преди около 30 години от Дороти Хайндс. Тя е със сиамски петна по лапичките, напомнящи елегантни бели пантофки. Необикновената окраска получава в резултат на кръстосване на класически сиамки и суперимпозантни американски двуцветни късокосмести котки.
Характер: Сноу-шу обичат хората. Те са много нежни и обаятелни, никога не изпадат в нервозно състояние или неуравновесеност. Присъствието им в дома осигурява спокойствие и доброжелателност за всички членове на семейството. По правило котките от тази порода навсякъде съпровождат своите стопани. Те обичат да играят с любимите си хора и проявяват изключителна търпимост и към най-палавите малчугани. Към техните достойнства може да се отнесе отсъствието на вокални способности, с които толкова се гордеят техните сиамски предци.

4 COMMENTS

  1. za rojdeniami den 6te mi podaryat takava kotka i 6te bude mu6ka i mislya 4e 6te bude na 2 ili 3 meseca i 6te se kazv TRON

Leave a Reply