Медузите са първият предшественик на животните

Медузите са първият предшественик на животните

e9a2ad1962 Медузите са първият предшественик на животните
Задълбочено британско-американско изследване е показало, че не сюнгерите, а вид медузи са първият предшественик на животните, съобщи в. “Дейли телеграф”, като цитира публикация в сп. “Нейчър”. В изследването са участвали палеонтологът д-р Грег Еджкъм от Музея по естествена история в Лондон и биологът д-р Кейси Дън от “Браун юнивърсити” /САЩ/.

То променя радикално разбирането на учените за една от най-фундаменталните стъпки по пътя към съвременните животни. Досега се смяташе, че сюнгерите са в основата на еволюцията на животните. Сега се оказва, че главната “стъпка” в еволюцията, когато отделни клетки са започнали да се групират, за да образуват многоклетъчни животни, е направена от медузите Ctenophore, наричани още “морско цариградско грозде”.

Те са често срещани и изключително крехки същества с добре развити тъкани и нервна система. Появили са се преди повече от 600 милиона години и изглежда са се отделили от другите животни още преди сюнгерите, които изобщо не са имали тъкани или нервни клетки.

Д-р Еджкъм обяснява, че медузите Ctenophore може да са надминали останалата част от животинското царство, като са открили как да образуват тъкани. Ако се потвърди, че медузите първи се се отделили от другите животни, това значително ще промени разбирането за най-ранните многоклетъчни животни. БТА

NO COMMENTS

Leave a Reply