Мамутчето Люба е главен експонат в японска изложба

Мамутчето Люба е главен експонат в японска изложба

ba0c348d2b Мамутчето Люба е главен експонат в японска изложба
Люба – най-добре запазеният от намираните досега мамути в света, който през май бе открит в Ямало-Ненецкия автономен окръг, за пръв път бе представен на обществеността в японската столица, съобщи ИТАР-ТАСС.

В експозицията “Удивителният мамут Люба” освен самото мамутче са показани триизмерни снимки от компютърната томография, която му бе извършена от японски учени. Мамутчето бе докарано в Токио от Москва на 29 декември за детайлно изследване от група специалисти от института Дзикей, ръководена от проф. Наоки Сузуки.

Люба беше открита случайно от еленовъд. Мамутът е с добре съхранени хобот, очи, а на тялото му дори има и части от козината. Според специалистите възрастта на мамутчето е около година или малко по-малко. Размерите му са 90 на 130 см. Тежи 50 кг.

Проф. Сузуки предполага, че ако не бе глобалното затопляне, хората щяха “да се срещнат” с Люба много по-късно.

“В известен смисъл това мамутче е послание до нас, което потвърждава, че на планетата се извършват аномални промени” – заяви ученият.

Люба не е първият руски мамут, който изследват в Япония. Японски учени дори направиха опит за клониране на този вид животни, но той завърши с неуспех. БТА

NO COMMENTS

Leave a Reply