Македонски съд осъди мечка за кражба на мед

Македонски съд осъди мечка за кражба на мед

mechka Македонски съд осъди мечка за кражба на мед

Съдът в Битоля осъди мечка, която крадяла мед от кошерите на местен пчелар, предаде РИА Новости. Собственикът Зоран Киселоски пробвал различни начини да се пребори с набезите на животното: в началото опитал да го прогони, пускайки силно музиката на Цеца Ражнятович. След това си купил генератор и осветил участъка, което заедно с музиката, помогнало, но само за седмици, защото акумулаторът се изтощил, а музиката писнала на пчеларя.

Отчаян, той подал молба в съда. Делото продължило около година, естествено в отсъствието на обвиняемата мечка. В крайна сметка съдът я призна за виновна и реши да присъди обезщетение на пострадалия в размер на 140 хиляди динара (около 3 хиляди долара). Тъй като мечката няма собственик, който да плати щетите, държавата ще поеме дълга.

Подобен съд над животни е извършван през Средновековието в Западна Европа, тъй като за животните се е мислело като за мислещи и съзнаващи действията си същества. Извършилите престъпление животни получавали обвинение, били арестувани и затваряни в общ затвор, били разпитвани и изслушвали свидетелите, а съдът тълкувал издадените от тях звуци чак до 14 век. /Vsekiden.com

1 COMMENT

Leave a Reply