Маймуните общуват с изречения

Маймуните общуват с изречения

maimuna Маймуните общуват с изречения

Британски, нигерийски и американски учени установиха, че и маймуните имат сходен начин на общуване с “изречения” като човешкия, съобщи в. “Дейли телеграф”. За целта те съчетават едни и същи “думи” по различни начини.

Специалистите откриха, че някои маймуни комбинират различни звуци за предупреждаване при различни опасности и с тях изразяват нови “мисли” пред членовете на своята група.

Екипът на д-р Кейт Арнолд от университета Сейнт Андрюс в Шотландия съобщи, че са получени първите експериментални доказателства, че примати, различни от хората, общуват с изречения.

Досега се смяташе, че маймуните могат само да издават нови звуци, а не да комбинират стари. Маймуни в националния резерват “Гашака гумти” в Нигерия използват два основни типа звуци, с които взаимно се предупреждават за близостта на хищници – съответно леопарди и ниско кръжащи орли.

Комбинирането на тези два звука обаче означава нещо като “да вървим”. Д-р Кейт Арнолд и д-р Клаус Цубербюлер доказват, че различните предупредителни звуци на маймуните съдържат най-малко три типа информация: събитието, което се разгръща, самоличността на викащия и дали той възнамерява да пътува.

Информацията се разбира от другите маймуни. Новите резултати опровергават общоприетата теория защо граматиката се е развила от прости вокални езици, които използват различен звук за всяко различно значение.

Проф. Мартин Новак от Харвардския университет е доказал, че обхватът от звуци, които могат да се издават и лесно да се разграничават, е ограничен.

Затова за по-сложни послания е по-ефективно основни звуци да се използват по различни начини, за да се изразят различни значения. БТАNO COMMENTS

Leave a Reply