Куче пази децата от … алергии

Куче пази децата от … алергии

1 1347

00083810 Куче пази децата от ... алергии

Малки деца, които растат в къща с куче, развиват много по-малко респираторни алергии, сочи германско проучване, резултатите от което бяха публикувани в Европейски вестник по радиология (ERJ), предаде Франс прес.

От години стои отворен въпросът дали контактът с домашни любимци с козина е полезен или вреден за малките деца. Йоаким Хейнрих и неговият екип са следили от раждането им до 6-годишна възраст 9 000 деца. Родителите им е трябвало да попълват огромни въпросници, правени са им и прегледи и изследвания, в търсене на специфични антитела за “алергична чувствителност”. Това е имунологичният отговор, които е различен от изявена алергия.

Учените са открили, че ако в къщата, където расте детето, има и куче от ранно детство, не се наблюдава специфично засилване на чувствителността заради космите на животното. В същото време е установено, че при наличие на куче в къщи има значително по-ниска степен на изостряне на чувствителността към полени и вдишани алергени. При деца, които са в постоянен контакт с кучета, но не живеят в един дом с тях, не се наблюдава този ефект./БГНЕС


1 COMMENT

Leave a Reply