Котките наистина предпазват от инфаркт

Котките наистина предпазват от инфаркт

0 1059

jena s kote Котките наистина предпазват от инфаркт

Хората, които имат котка у дома, страдат по-рядко от инфаркти, твърдят учени от университета на щата Минесота.
Аднан Куреши (Adnan Qureshi) и неговите колеги в продължение на 10 години са анализирали данните за здравословното състояние на 4435 души на възраст от 30 до 75 години – повече от половината от тях бивши или настоящи собственици на котки, съобщава Би Би Си.

Оказва се, че при стопаните на тези гальовни домашни любимци рискът от инфаркт е с цели 30% по-нисък в сравнение с тези, които никога не са отглеждали котки. Според Куреши, изследователите са очаквали подобен резултат, защото подобни изследвания са правени и преди, но не са предполагали, че данните ще бъдат толкова красноречиви.

Причината, поради която собствениците на котки са в по-слаба степен застрашени от сърдечно-съдови усложнения, все още не е известна. Най-логичното за момента обяснение изглежда, че животните помагат на човека да преживее по-леко стресовите ситуации. В същото време не трябва да се пренебрегва и факта, че собствениците на котки по натура са по-устойчиви към стреса и по-спокойни, опонират скептиците.
Резултатите от изследването са били представени на конференцията на Американската асоциация за изучаване на инсулта и инфаркта, която тази година се проведе в Ню Орлинс.

източник

NO COMMENTS

Leave a Reply